Romania intre leu si euro. Cat de mare e urgenta? Cazul sloven (II)

14 martie 2013 Dan Popa Hymerion

In prima parte a acestui materil  am vazut ca nu e bine sa iti setezi aderarea “de urgenta” la euro, mai ales ca viitorul Uniunii Monetare in actuala ei forma se afla intr-o ceata densa.  Niciuna din tarile cu derogare nu se grabeste, ba unele chiar si-au negociat amanari ale procesului . Drept este ca e bine sa iti propui un anumit calendar si sa te tii de el cu dintii, ceea ce e o alta discutie. Simplificat, ca sa poti adopta euro, ai nevoie de cateva conditii: sa fii in linie cu cerintele Maastricht, apoi sa intri in ERM II unde stai doi ani (dar sunt state care au zabovit si 7 ani) dupa care inaintezi cererea formala, iar daca aceasta -dupa ce e verificata- e “aprobata”, esti admis. In paralel se desfasoara o ampla campanie de constientizare a populatiei si a companiilor, campanie care de regula devine mai agresiva cu un an si jumatate inaintea aderarii. Bannere, emisiuni radio-tv, chiar show-uri tv in anumite tari, caravane mobile, brosuri, expozitii prin Mall-uri, pe scurt cateva milioane de euro cheltuiti pentru ca oamenii sa fie informati. Urmeaza partea cea mai dificila- cea privind logistica si aprovizionarea cu moneda unica, schimbarea bancomatelor, samd. Sa luam cazul Sloveniei.

Planul general al Sloveniei pentru trecerea la moneda euro se bazează pe aşa-numitul scenariu „Big-bang” , în cadrul căruia bancnotele şi monedele euro sunt introduse în aceeaşi zi cu adoptarea monedei euro (1 ianuarie 2007 în cazul Sloveniei).Mai exista si scenariul “Madrid”, despre care vom vorbi in episodul urmator

Perioada de dublă circulaţie

Retragerea rapidă a vechii monede naţionale

Conversia sistemelor de administraţie financiară

Evoluţia preţurilorMonitorizarea preţurilor pe perioada de tranziţie la moneda euro

Evoluţia preţurilor din decembrie 2006 până în februarie 2007

Concluzii preliminare. Ce avem de facut

Romania se afla intr-un punct mort in prezent. O economie inca nereformata, o piata a muncii insuficient de reformata, o competitivitate scazuta. O trecere la euro in aceste conditii- chiar presupunand ca indeplinim formal tintele Maastricht- ne-ar aduce necazuri uriase. Mai intai avem de facut reforme adevarate, nu sa facem playback. Apoi, sa ne propunem o data rezonabila la care sa aderam, sa incepem o campanie de informare (fara sa uitam ca jumatate din populatie traieste in mediul rural) adevarata si abia pe urma sa asteptam fumul alb care sa ne faca sa urlam “Habemus euro!”. Pana atunci insa, teama mi-a e vor trece nu 3-4 ani cum doreste Presedintele, ci de doua ori mai multi.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign