O raită pe bulevardul Pieptănari (I)

22 mai 2013 G. Graur [Aventurierul] Detectiv printre umbre

În ziua de Paște am hotărât să fac o plimbare pe bulevardul Pieptănari, întrucât clădirile de acolo mi se păruseră interesante. Nu este un bulevard adevărat, ci doar o stradă ceva mai răsărită din această margine de Ferentari. Printre copacii bătrâni și cam stufoși găsim un mozaic de case pitorești, viu colorate.

La început vom consulta o hartă din Atlasul București 2004:

Pornim din Piața Eroii Revoluției (fostă Pieptănari). Pe dreapta se desprinde strada Inginer Constantin Mănescu, iar pe colț este un chioșc de cartier în care funcționează un fel de băcănie-aprozar. În dreapta lui e un alt chioșc minuscul unde se vând cabluri electrice:

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Constantin Mănescu

O parte din fotografii au fost făcute cu ocazia expediției din septembrie 2011. Pe stânga se află o casă vopsită în roz, la colțul cu strada Dârste:

Bd. Pieptănari - vedere dinspre Piața Eroii Revoluției

Revenind pe dreapta, se găsesc 3 imobile masive cu 2 etaje, având acoperișurile din țiglă. Iată cum arată cel de-al doilea:

Imobil masiv pe bulevardul Pieptănari

Al treilea bloc are o vizibilitate mai bună. Se văd ferestrele cu obloane, un gang interior și numeroase antene pe acoperiș. El se întinde până la intersecția cu străzile Scarlat Otulescu și Gheorghe Popescu:

Bloc cu 2 etaje pe bulevardul Pieptănari

În dreptul lor, pe partea stângă se desprinde aceeași stradă Dârste, întâlnită mai devreme, care are formă de paranteză, trecând prin spatele unui cimitir. Casa de pe colț e sediul unui coafor:

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Dârste

Puțin mai departe, pe dreapta, există un chioșc cu profil de shaormerie, patiserie și cofetărie numit ”Zorba”, având în spate o vilă impunătoare:

Shaormerie pe bulevardul Pieptănari

Vila este situată pe strada Inginer Teodor Dragu (1848-1925), un inventator român care a construit mai multe tipuri de locomotive cu abur, a introdus sistemul de încălzire a trenurilor și mecanismul de frânare cu aer comprimat.

În stânga pornește Aleea Solca, având pe colț o clădire cu etaj de culoare crem, reabilitată recent:

Bd. Pieptănari la colțul cu aleea Solca

”Sărim” din nou pe partea dreaptă unde, cu puțin înaintea străzii Pericle Gheorghiu, se află o vulcanizare cu depozit de anvelope, o spălătorie auto și un magazin alimentar non stop, numit ”La Titi”:

Spălătorie auto pe bulevardul Pieptănari

Dincolo de intersecție se găsește un magazin Mic.ro, vopsit în galben (casa era inițial mai mică, dar s-a extins spre dreapta în august 2011):

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Pericle Gheorghiu

Următoarea stradă pe dreapta se numește Constantin Matei. Privind înapoi, arată în felul următor:

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Constantin Matei

În dreapta casei de pe colț, având o vârstă venerabilă, este o mică frizerie, iar după ea, la nr. 52 – un centru de optică medicală (mai demult acolo fusese un atelier de reparat încălțăminte).

Dincolo de stradă se află o vilă cu etaj al cărei stil arhitectural predominant este cel neoromânesc, cu unele elemente ”exotice”:

Vilă cu etaj pe bulevardul Pieptănari

Trecem din nou pe stânga unde, puțin mai sus, se desprinde strada Dimitrie Țichindeal. Numele vine de la un preot, cărturar și fabulist care a trăit între 1775-1818, militând pentru emanciparea românilor din Banat. Din acest motiv, autoritățile austro-ungare s-au supărat pe el și i-au confiscat fabulele.

Privind înapoi, avem pe colț un magazin de piese auto:

Magazin de piese auto pe bulevardul Pieptănari

Iar în direcție opusă se vede o casă veche, aflată în paragină, având ferestrele acoperite cu foi de tablă:

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Dimitrie Țichindeal

(va urma)

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign