Protest anti-Romania al maghiarilor din New York

07 mai 2013 Alex Galmeanu Istorie

Avem aceste imagini, proaspăt intrate în colecția noastră, ce documentează o manifestație de protest ce a avut loc în New York pe 8 mai 1976. Protestul denunță opresiunea, așa cum o numesc demonstranții, la care ar fi fost supusă populația maghiară de către autoritățile române de la acea vreme.

Protest la New York

Bun, nu e chiar un protest la adresa românilor, ci la adresa autorităților române. Un protest împotriva comunismului, împotriva lui Ceaușescu, chiar la New York, un lucru pe care nu-l vezi în fiecare zi. Pe de altă parte, temele sunt cât se poate de actuale și astăzi. Protestatarii afișează mesaje legate de dorința de autoguvernare și de autonomie a maghiarilor din Transilvania, denunțând “opresiunea”, “stalinismul” și “fascismul’ românesc.

Nu intrăm în detalii politice, nu este nici locul și nici momentul, dar nu pot să nu mă gândesc la impactul pe care l-ar fi avut aceste fotografii în Romania la acel moment. Astăzi, acest protest n-ar depăși banalul și sunt convins că în peisajul New York-ez, nu a fost un eveniment ieșit din comun, dar în contextul dictaturii comuniste, pe plan local, apariția acestor fotografii ar fi fost echivalentul unui mic dezastru PR-istic.

Fotografiile sunt realizate de fotograful Brian Alpert de la agenția de presă Keystone, cu birouri la acea vreme pe Fifth Avenue la numarul 170. Probabil, cunoscătorii New York-ului ne vor indica exact locul evenimentului, ceea ce ne și dorim.

Protest la New YorkProtest la New YorkProtest la New York

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign