Gabriela Firea – Propaganda Verde

24 iunie 2013 Bucurestii Vechi Si Noi A-mestecate, Altcevale

 

 

Gabriela Firea iubește natura și de aceea a ales să susțină proiectul Propaganda Verde. Ne vorbește despre implicarea oamenilor în protejarea mediului în interviul următor.

De ce ați ales să vă implicați în proiectul Propaganda Verde?

Am fost impresionată de obiectivele acestui proiect, de aceea am ales sa ma implic. Nu este prima dată când o fac, acum câțiva ani, în calitate de director al publicațiilor Saptămâna Financiară și Financiarul, am inițiat și susținut o adevarată “Olimpiadă” a responsabilității sociale. După cum știți, la nivel internațional există standarde în acest domeniu, standarde agreate de instituții precum Uniunea Europeană sau Națiunile Unite. La noi, la momentul respectiv, activitatea din domeniu era la stadiul de pionierat. Campania noastră, ”Responsabil cu societatea”, a prezentat proiecte ale companiilor dedicate comunităților locale, cazuri de bune practici. Aceste proiecte au intrat într-o competiție unde,  la fel ca la Olimpiadă, nu contează cine câștigă, importantă a fost participarea. Am scos astfel în evidență contribuția pe care fiecare dintre noi, fie că suntem persoane fizice, companii, asociații, etc o putem avea asupra comunităților din care facem parte.

Credeți că politicienii ar trebui  să se implice mai mult în protejarea mediului?

Da, cu siguranță. Voi enumera foarte rapid trei motive: responsabilitate, viziune, competență. Politicienii răspund în fața alegătorilor și au datoria să construiască proiecte de viitor care să contribuie la dezvoltarea și bunăstarea colectivitaților locale, deci responsabilitate și viziune. Protejarea mediului nu este un scop în sine, ci este o preocupare ce trebuie integrată în orice plan de acțiuni indiferent că el este dedicat domeniului economic sau social, iar aici intervine competența.

 S-a schimbat ceva în București de când a fost inițiat acest proiect?

Întrebarea corectă cred ca ar fi: și-au schimbat bucureștenii atitudinea față de natură de când a fost inițiat acest proiect? Atât cât văd eu zilnic, în drumul din Voluntari în București spre Parlament, s-a schimbat. Cred că politica pașilor mărunți este benefică, deoarece este sigură și cu rezultate pe termen lung.

Are Bucureștiul suficiente spații verzi?

Punctul meu de vedere, de fost cetățean și locuitor al Bucureștiului, este că aceste spații nu sunt suficiente. Orașul s-a dezvoltat exponențial, și, de cele mai multe ori, extinderea s-a realizat în defavoarea spațiilor verzi. Mă refer la parcurile dintre blocuri care au fost “sacrificate” pentru parcări, construcții, chiar spații comerciale. Unele decizii au fost justificate atât economic, cât și din punct de vedere al necesitații lor în evoluția comunitaților respective, au avut autorizații de mediu, au îndeplinit deci condițiile formale. Cu toate acestea, unele estimări indica o rată de reducere a spațiului verde de peste 100 de ha pe an. Consider însă ca avem nevoie de planificari și evaluări ale consecințelor pe termen lung ale restrângerii acestor suprafețe. Avem nevoie de proiecte de protejare a spațiilor verzi și de extindere  a celor existente.

În prezent, locuiesc în Voluntari. La nivelul județului Ilfov, nouă localități – Ștefaneștii de Jos, Chitila, Buftea, Mogoșoaia, Bragadiru, Clinceni, Cernica si Măgurele –  au finalizat proiecte de realizare a spațiilor verzi, în cadrul Programului Național de îmbunătațire a calității mediului. Valoarea însumată a acestor proiecte depașește 5,8 milioane lei. Alte trei localități – Voluntari, 1 Decembrie, Jilava – au proiecte în derulare, în valoare de peste 3 milioane lei. Apreciez  efortul autorităților locale și îi încurajez să aibă în vedere aceste proiecte, esențiale pentru sănătatea și viitorul comunităților lor.

De ce credeți că bucureștenii nu respectă  natura atât cât trebuie?

Eu cred că nu numai bucureștenii, ci românii în general, nu dețin multe informații esențiale referitoare la protejarea naturii, precum și la impactul pe care “sănatatea acesteia” îl are asupra vieții fiecăruia dintre noi și a dezvoltării societații. Auzim peste tot sintagme care descriu parcurile, pădurile, spațiile verzi precum “plămanii verzi” sau “perdelele vii” care ne protejează de poluare. Rolul lor este însă mult mai cuprinzător. Am citit un raport realizat în urmă cu 10 ani de guvernul britanic referitor la spațiile verzi din metropola londoneză și importanța acestora. Concluziile raportului menționau șase categorii de beneficii pe care dezvoltarea spațiilor verzi o are asupra locuitorilor: prevenirea îmbolnăvirilor, reducerea poluării urbane, dezvoltarea economică și în special a turismului, întărirea identității comunitare, prin participarea activă a locuitorilor la deciziile comune privind orașul, componenta didactică și de invățare, protejarea patrimoniului cultural și a istoriei locale. Lângă aceste beneficii trebuie să punem în balanță eforturile și acțiunile noastre dedicate protejarii naturii, de la cele mai neînsemnate gesturi – cum ar fi respectarea spațiilor din parcuri – pană la cele mai importante, cum ar fi reducerea poluării la nivel național. Concluzia este evidentă: avem nevoie urgent de educație ecologică. Trebuie să învățăm să respectam natura. Adaug doar că în București există doar 9, 67 mp spațiu verde/locuitor, de doua ori mai puțin decât normele europene care impun o medie de 26mp/ locuitor, și de cinci ori mai puțin decât cele ale OMS, care solicită  50 mp/locuitor.

 

Interviu realizat de Alina Ghețu și Alexandra Pandelescu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign