O raită pe bulevardul Pieptănari (II)

02 iunie 2013 G. Graur [Aventurierul] Detectiv printre umbre

Ne vom continua incursiunea pe bulevardul Pieptănari, din locul unde rămăsesem. Fac precizarea că artera este deservită de regia de transport, pe aici circulând linia autobuzului 141, care merge spre strada Zețarilor, având același capăt cu cel al tramvaielor 8 și 23.

În dreptul străzii Dimitrie Țichindeal, de care am vorbit, există alta numită Filofteia Gheorghiu. N-am putut afla cine a fost persoana respectivă, așa că aștept opiniile dv.

Privind înapoi, pe colț se află o casă veche, dar îngrijită, de culoare galben-pai, având obloane la ferestre și adăpostind un magazin alimentar:

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Filofteia Gheorghiu

Dincolo de intersecție, la nr. 60 A se găsește o clădire cu etaj, vopsită în portocaliu și roz, balconul fiind din fier forjat. Parterul funcționează ca magazin alimentar (printre altele, aici se vinde multă înghețată):

Casă cu etaj pe bulevardul Pieptănari

Puțin mai departe, ajungem la o altă intersecție, respectiv cu strada Caporal Ion Ușurelu. Pe colț este o casă de culoare crem, având o formă mai ciudată (fațadă în trepte):

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Ion Ușurelu

Este de fapt un magazin alimentar, închis atunci, la fel ca și vulcanizarea din dreapta.

Peste drum de ele găsim o clădire impunătoare cu 2 etaje, de culoare portocalie:

Sediul Oficiului de Șomaj al Sectorului 5

Aici, la nr. 64, se află sediul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Sectorul 5. Lipită de ea, o construcție care seamănă cu un magazin a rămas, deocamdată, neterminată:

Spațiu comercial pe bd. Pieptănari

Pe partea stângă, la intersecția cu strada Suhaia, se găsește o clădire cu etaj, construită în stil neoromânesc, având un magazin la parter:

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Suhaia

Iar pe celălalt colț este o casă de amanet, al cărei sediu e păzit cu strășnicie de doi dulăi:

Casă de amanet pe bulevardul Pieptănari

Următoarea stradă pe dreapta se numește Bobâlna. Primul colț e ocupat de o casă veche, de culoare crem, sediul unui atelier de croitorie:

Atelier de croitorie pe bulevardul Pieptănari

Pe colțul celălalt se află un imobil cu etaj, având în prelungirea lui un magazin, dar fără firmă. Deasupra lui a fost amenajată o terasă:

Bd. Pieptănari la colțul cu strada Bobâlna

Strada era în lucru atunci, un utilaj tocmai săpa un șanț pentru canalizare. Pe stânga ajungem apoi la o altă stradă numită Nedeia, pe al cărei colț vestic se găsește o clădire cu etaj, masivă, renovată de curând și cu obloane la ferestre:

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Nedeia

Revenim pe dreapta, unde găsim două căsuțe modeste, dar reprezentative pentru zona în care ne aflăm:

Căsuțe pe bulevardul Pieptănari

Imediat după ele se desprinde strada Zăbrăuți, ceva mai rău famată, pe care o voi trata în alt articol:

Bd. Pieptănari la colțul cu str. Zăbrăuți

După aceea urmează un segment de bulevard ce nu prezintă mare interes. Avem sediul Rocar, pe stânga, apoi o linie ferată de tip industrial, mai multe terenuri virane și gunoaie. Pe urmă ajungem iar în perimetru locuit, cu alte magazine de diverse tipuri.

Ultima clădire de pe bulevardul nostru, veche dar încă prezentabilă, în stil art-deco, se află pe colțul cu Calea Ferentarilor:

Bd. Pieptănari la colțul cu Calea Ferentarilor

Un magazin de materiale de construcții își desfășoară activitatea la parterul ei.

Sper că v-am captat atenția cu acest fotoreportaj, realizat la fața locului (n-am folosit imagini Google). Cartierul, nefiind sistematizat, s-a dezvoltat haotic. Construcțiile poate vi s-au părut banale și fără strălucire. Există însă un dramatism ascuns în fiecare casă, chioșc sau magazie de aici. Lupta acestor oameni pentru supraviețuire, pentru un trai mai bun se simte foarte clar și a cuprins orice clădire până la ultima ei cărămidă.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign