Terorism la Bucuresti!

07 iunie 2013 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

 

 

Terorismul nu este un lucru nou. Se pare ca bucurestenii experimentau pe larg acest lucru. Marturie sta imaginea de mai sus realizata in 1934 de Associated Press ce surprinde operatiunile militare de depistare a unor teroristi croato-macedonieni.

 

Textul ce insoteste fotografia este urmatorul: “Romanian troops are shown blocking a street in Bukharest while secret service men inspect credentials of passers-by in a recent roundup of Macedonian-Croatian “terrorists” (The Associated Presss)”

Probabil lucrurile au legatura cu activitatea unei grupari revolutionare macedonene IMROce a reusit in octombrie 1934 asasinarea Regelui Alexandru I al Yugoslaviei si a ministrului de externe francez, intamplare petrecuta la Marsilia.

In esenta vedem trupe ale armatei romane ce realizeaza un cordon de ordine ce blocheaza o strada pe care inca nu am reusit sa o identific. Pe langa soldati mai exista diversi pietoni, vanzatori de ziare, gura casca dar si cadre ale politiei imbracate in uniforme. Importanti sunt niste oameni ce par mai siguri pe ei, la patru ace, cu siluete grave, stapani pe situatie a la Sergiu Nicolaescu in “Cu mainile curate”. Probabil acestia sunt mai sus amintitii membri ai serviciilor secrete romanesti. Teroristi croato-macedoneni nu vedem.

Actiunea se petrece in cadrul grupurilor din dreapta si stanga imaginii, nu stiu daca si cel din fundal in stanga sus are legatura cu operatiunile. Cateva personaje par a fi legitimate dar cei mai multi sunt intr-o oarecare expectativa. Un tramvai este blocat si probabil va fi verificat in momentele urmatoare. Daca inteleg utilitatea cordonului de militari, nu inteleg pozitia lui. Oare de ce soldatii stau cu spatele la evenimente asemanator personalului de securitate de pe stadioane? Pare ca pazesc tot grupul fotografiat de o actiune exterioara lui, de o amenintare ce ar putea veni din dreapta jos.

Pe langa actiunea in sine ce pare destul de serioasa, putem observa si alte elemente ce au sau nu legatura cu subiectul. In dreapta sus vedem Beraria Racaru ce am inteles ca ar fi una dintre berariile cunoscute ale capitalei interbelice (din pacate nu am reusit sa ii aflu amplasamentul, lucru ce m-ar fi ajutat sa identific strada). Langa ea, in mijloc-sus se afla sediul Sindicatului Comerciantilor si Industriasilor, asa cum citim pe firma de la intrare iar in fundal in stanga-sus vedem ceea ce pare a fi o piata cu trafic auto.

Tramvaiul are o ruta spre Gara de Nord – Regie, o alta informatie ce ne poare ajuta la identificarea acestei strazi. Vagonul din spate prezinta o reclama a Galeriilor Lafayette.

Fotografia pare realizata pe rasarit sau pe apus, probabil existenta vanzatorilor de ziare ne poate duce la concluzia ca este un eveniment ce se intampla dimineata.

Fiind o imagine de presa, avand in vedere si posibilitatile tehnice de tiparire din perioada, fotografia este retusata. Cel mai bine se vede pe cabina tramvaiului. Conturul de pe partea dreapta fiind retusat cu o linie de contrast destul de grosolana. Procedeul este des intalnit chiar si in cazul materialelor fototografice mai recente.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign