Veteranii ies in strada … 28 aprilie 1930

06 iunie 2013 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

De data asta, intr-o alta fotografie de presa, avem o imagine a problemelor sociale cu care se confrunta capitala in perioada interbelica. O manifestatie din 28 aprilie 1930 aduce in aceasi tabara soldati, veterani, invalizi precum si rudele celor disparuti in razboi. Toti protesteaza impotriva politicilor guvernamentale in legtura cu cei ce au suferit pierderi in lupte.

 

Textul integral ce insoteste imaginea este urmatorul: “A street scene in Bukharest, Romania, recently, when soldiers, war mothers and invalids staged a demonstration protesting against the official policy of the government toward those who had suffered losses in the world war. Many clashes with the police were reported and twenty-eight arrests made. Several were also reported injured, though none of these were invalids. (The Associated Press)”

Compunerea fotografica este interesanta, imaginea este practic impartita in doua. Jos avem soldatii iar sus invalizii si rudele celor disparuti. Exista o simetrie intre uniforme si haine civile, toate orientate catre trasura din mijloc unde un lider cu bratele deschise, cu bastonul intr-o mana si palaria in cealalta, pare pregatit de a sustine o cuvantare. Aspectul “desenat” al paltonulul pe care il poarta acest om se datoreaza retusului tehnic pentru imbuintatirea contrastului la tiparire.

Update! Liderul ce vorbeste multimii urcat in trasura poate fi Corneliu Zelea Codreanu, conducatorul miscarii legionare din Romania. Se pare ca in urma ciocnirilor dintre veteranii de razboi si autoritatile locale, Codreanu se inscrie ca avocat in instanta pentru apararea un grup de arestati.

Trasura, una eleganta, este trasa de multime in mijlocul ei. Exista si un steag pe ea cu o emblema ce imi este necunoscuta, probabil apartine unui sindicat.

Singurul element de identificare al amplasamentului acestei manifestatii este gardul din coltul din dreapta sus. Nu este unul comun, formele spiralate sunt asemanatoare cu portile Ateneului Roman dar dupa un scurt studiu am eliminat aceasta varianta.

Adunarea este destul de pestrita. Pe langa soldati si gradatii lor, vedem femei, batrani, tineri si copii, unii sunt imbracati elegant, altii destul de modest. Se remarca un personaj in stanga – sus. Isi agita palaria spre grupul de soldati aflandu-se urcat pe o scara.

Stirea Associated Press spune ca au fost ciocniri cu politia si s-au facut arestari dar fotografia nu prezinta nici unul din astfel de momente.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign