Biserica Schitul Maicilor

17 iulie 2013 Bucurestii Vechi Si Noi Bucuresti, simplu, Bucurestii noi

 

 

Acest monument arhitectural al Bucureștiului este ascuns în spatele Ministerelor. Este o biserică mică,  construită în stil brâncovenesc. Era o adevărată bijuterie până când fostului paroh i-a venit ideea că biserica ar arata mai bine, dacă intrarea ar fi îmbrăcată în termopan.

DSCN0124

 

Elementele de prost gust își fac aparația încă de la intrare. Am fost întâmpinată de ușa cu tâmplărie albă, pe al cărei geam sunt aliniate de sus pana jos niște pseudo-cruci, le spun așa pentru că arată mai mult ca niște plusuri.

usa

În biserică nici urmă de preot. Era doar femeia care vinde lumânări și se ocupă de curățenie. Nu a vrut să îmi spună numele : „sunt o oarecare, anonima”. Mi-a  zis că i se par stupide crucile de pe ușă și că într-adevăr , termopanele strică arhitectura, dar nu vede o altă formă de protecție împotriva hoților… este una dintre puținele biserici care nu are niciun pic de curte.  ” Cei dinaintea noastră au spus că au pus geamurile că intra zăpada în biserică. Noi suntem aici din 2010, iar astea sunt puse înainte să ajungem noi aici”.

DSCN0105

Am aflat că preotul  care slujește acum nu are nicio legătură cu această investiție. Isac Adrian este numele fostulul preot care a aruncat cu banii pe geam și a reușit să transforme un monument într-un kitsch. Biserica ajunsese celebră pentru că avea și o cruce luminată cu neoane. Am întrebat-o pe  ”anonima” unde este crucea făcută de părintele Isac și mi-a spus nu mai există, pentru că ” noi ce am putut, am îndepărtat!”. Tot ea a zis că se ferește să îi judece că ”atâta au gândit ei în momentul acela”.

DSCN0116

 

DSCN0121

 

Așadar, probabil fostul paroh, Isac Adrian a considerat că nu sunt esențiale coloanele brâncovenești realizate în 1726 și s-a gândit să modernizeze biserica în cel mai penibil mod. Am speranța că peste ceva timp voi trece pe la Biserica Schitul Maicilor și voi vedea frumusețea de altădată.

DSCN0125

 

 

Articol realizat de Alina Ghețu

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign