Bucurestii Vechi si Noi

Camarazi de arme

17 iulie 2013 Alex Galmeanu Istorie

 

Continua seria fotografiilor realizate de soldatii germani in Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Selectia de acum este una oarecum intima, are un aer domestic. Avem ocazia sa ii vedem pe militari in unghiuri subiective, alaturi de camarazii lor in fotografii cu abordare mai degraba familiala. Cate ocazii ati avut sa vedeti fotografii cu “bravii” soldati germani intinzandu-si rufele la uscat? Multe sau putine, mai aveti o ocazie acum.

In acest cadru de la tara vedem doi soldati aflati pe o ulita mai mult sau mai putin desfundata. In fundal se afla niste localnici iar in dreapta langa casa din prim plan, o scroafa cu purcelusi.

Tot undeva la tara, nemtii sunt adunati in jurul containerului cu mancare calda.

Se pare ca germanii preferau sa se gospodareasca singuri. Aici ii vedem in rol de tarani romani.

Pe prispa unei case tot dintr-o zona rurala. Germanii obisnuiau sa foloseasca si bicicletele pentru transport, apropo de bicicleta rezemata de perete. O sa mai vedeti cateva intr-o fotografie ce urmeaza.

Caii reprezentau inca un mijloc de transport eficient. Echipamentul pe care militarii il tracteaza, un fel de tun sau ceva asemanator, pare foarte greu avand in vedere numarul de animale folosite.

Intr-o pauza, la soare.

Intr-o alta pauza, de data asta in interiorul a ceva ce pare o sala de clasa a unei scoli rurale.

O fotografie ceva mai oficiala. Pare o depunere a unei coroane de flori. Alaturi de cei trei soldati germani din prim-plan, gasim si soldati romani, in dreapta in plan secund.

Va spuneam de cadrul cu bicicleta, le vedeti si aici sprijinite de copacii din stanga. Interesanta pozitionarea trupei in santul de pe marginea drumului dar si vaca din extrema mijloc-dreapta din plan secund.

Un cadru realizat pe un drum la marginea unei paduri, intr-o intersectie prafuita. Vedem in centru o masina decapotabila dar si catva soldati pe motociclete.

Un portret intr-un interior de tren.

Inca un cadru realizat intr-o sala de clasa. Probabil are legatura cu fotografia anterioara. Coincid niste personaje, imaginea pare realizata din unghi opus.

De data aceasta o fotografie realizata in Bucuresti, asa cum ne indica inscriptia de pe spate. Remarcati felul special in care pozeaza militarii.

Probabil cea mai amuzanta dintre fotografii. Soldati germani intinzand rufele la uscat. Imaginea este realizata intr-un camp iar sarma de rufe este agatata intre doua camioane. Prajina pe care o tine soldatul din centru imgini ajuta la stabilitatea intregii constructii.

sursa-http://www.muzeuldefotografie.ro/2010/01/camarazi-de-arme/

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign