O mie noua sute si ceva

26 august 2013 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

muzeul_de_fotografie_20121211_0015

Avem o noua portie de Bucuresti de anii 1900. Am gasit un nou lot de imagini din punctele cheie ale orasului. Fotografiile parte din colectia unui anume Al. Antoniu sunt tiparite impecabil prin procedeul de fotogravura de catre Socec & Co. Probabil la vremea respectiva au fost legate intr-un album, eu le-am gasit sub forma de planse separate. Din pacate autorul este necunoscut.

 

Vedere – Lipscani

muzeul_de_fotografie_20121211_0016

Intr-o prima imagine vedem Piata Sf. Gheorghe (Piata Romei, pe numele vechi) cu strada Lipscani. Fotografia este realizata inaintea sistematizarii din perioada lui Carol, inaintea trasarii actualului bulevard Bratianu. Asa cum stim Lipscani a fost principala artera comerciala a orasului, chiar si numele ne transmite acest lucru. Lipscanii nu sunt altceva decat negustori din Lipsca (Leipzig). Din pacate dupa al doilea razboi mondial, odata cu venirea comunistilor la putere intreaga zona s-a degradat iremediabil, degradare ce a continuat si dupa 1990. Multe dintre frumoasele cladiri construite in stil neoclasic si neobaroc, au disparut fara urma.

In stanga imaginii vedem cateva magazine de textile si tesaturi. Pe locul cladirii “La Wilhelm Tell”, “Casa Elvetiana” se va construi magazinul Bucuresti, aflat si el acum in paragina. In extrema dreapta gasim un magazin de “Cutitarie”. Atmosfera este si ea foarte interesanta. Putem numara noua trasuri de-a lungul strazii, vedem domni imbracati ca de gala, vanzatori ambulanti (Precupeti, asa cum erau numiti in perioada. Unul dintre ei se afla in mers pe Lipscani in partea de mijloc-dreapta a imaginii si un altul in stanga in dreptul cladirii “La Wilhelm Tell” aflat in plina negociere cu un client. Ii puteti recunoaste dupa cumpana pe care o poarta pe umeri.), un lustragiu la lucru (in partea de jos-stanga a imaginii) dar si celebrele Chivute, in mijloc-jos. Chivutele sunt tigancile ce poarta acele maturi si bidinele in varf de prajina. Specializate in varuirea caselor, se gaseau in marile piete in asteptare de lucru si se angajau cu ora.

Daca ar fi sa incerc o datare a imaginii, probabil ca ea este realizata inainte de 1908. In extrema dreapa-jos vedem un mic monument. Statuia de acolo, vazuta aici cu spatele, pare una cu influente romane si este premergatoare statuii Lupoaicei asezata acolo intre 1908 si 1931.

Piata Sf. Anton

muzeul_de_fotografie_20121211_0015

Piata Sf. Anton a fost si ea o zona cu o puternica traditie comerciala. Astazi transformata intr-o simpla parcare intre blocuri, nu mai pastreaza aproape nimic din aspectul initial. Peisajul este exceptional, pravaliile si casele din piata incadreaza perfect Turnul Baratiei aflat in fundal. Vedem magazine de stofe si haine, tarabe si gherete in stanga si in prim-plan, domni imbracati elegant, vanzatori ambulanti si tiganci ce matura strada sau pierd vremea.

Cladirea din stanga este “Marele Magasin Roman” in care se gaseau trei etaje de “panzarie, lingerie, matasarii si lainasiuri dar si catifele si postavuri”, inca de la intrare suntem anuntati ca este vorba de un “magasin de incredere”. In dreapta avem magazinul “La Regele Carol I” ce comercializa haine de “dame” si “trusouri” din Olanda. Pe locul acestor cladiri acum se afla doua blocuri de apartamente construite in perioada stalinista iar fundalul a fost demolat pana la Turnul Baratiei pentru a face loc actualului bulevard Bratianu.

Universitatea

muzeul_de_fotografie_20121211_0013

Universitatea avea un cu totul alt aspect. Cladirea principala construita la sfarsitul anilor 1850 avea sa fie distrusa in bombardamentele din 1944. Pentru o scurta perioada de timp, in anii 1950, intregul segment de cladire a fost demolat si transformat intr-un mic parc. Ceea ce vedem in zilele noastre este o replica a cladirii originale.

Statuia lui Mihai Viteazul o vedem flancata de doua tunuri si inconjurata de un gard ornamental din fier forjat. Este interesant barbatul imbracat in costum popular din mijloc-jos ce se sprijina de gard. Atat el cat si oraseanul din spatele lui, par a fi observat fotograful aflat la lucru, amandoi se uita spre obiectiv. Tot in mijlocul de jos al imaginii, un pic mai la stanga, pe strada, in prelungirea coloanei nr 2 a fatadei universitatii vedem o mica “fantoma” a unui om aflat in miscare in timpul realizarii imaginii. Lucrul acesta ne spune ca imaginea a fost realizata cu o expunere foarte lunga, de pe stativ. Materialele fotosensibile de la inceputul secolului nepermitand fotografierea “din mana” nici macar ziua, in plin soare.

Palatul Justitiei

muzeul_de_fotografie_20121211_0014

Si la Palatul Justitiei avem o atmosfera interesanta. Tramvaie trase de cai, trasuri, oameni din toate categoriile si negustori ambulanti. Podul din imagine este Podul Rahova, demolat in anii 1980 o data cu modernizarea cursului Dambovitei.

Teatrul National

muzeul_de_fotografie_20121211_0006

Vechiul Teatru Tational, o cladire construita in mare parte in stil baroc cu foaier luxos si scari din marmura de Carrara, nu mai exista astazi . A fost demolat fiind grav afectat de bombardamentele din 1944. Spatiul a fost ocupat o buna perioada de un mic monument al eroilor tipografi. Recent a fost construit hotelul Novotel inaugurat in 2006, hotel ce are drept intrare o replica a fatadei vechiului teatru.

Fotografia de mai sus are cateva detalii interesante. In centru jos vedem un fel de caruta-cisterna si un om ce pare a lucra la canalizare. In stanga-jos o silueta pozeaza spre aparatul de fotografiat. Tot in stanga, balconul teatrului pare echipat cu un ceas inaltat pe un mic stalp atasat de balustrada. Iar pe fundal in extrema stanga vedem spatiul pe care avea sa se construiasca Palatul Telefoanelor.

Ministerul de Externe – Palatul Sturza

muzeul_de_fotografie_20121211_0007

Palatul Sturza este o alta cladire disparuta, a fost avariata de aceleasi bombardamente din 1944. Se afla oarecum pe locul actualului sediu al guvernului, cred ca un pic mai la strada. Palatul, cu o arhitectura deosebita, a fost construit la initiativa lui Grigore Sturza de catre arhitectul Iulius Reiniqke si a fost terminat in 1899. Sturza nu a apucat sa se bucure de cladire, a murit inainte de finalizarea ei. Palatul a fost donat statului fiind ocupat de Ministerului de Externe.

Casa de Depuneri

muzeul_de_fotografie_20121211_0012

Evident, cladirea CEC este neschimbata. In extrema dreapta vedem o parte din Hotelul Francez (Lafayette, Victoria) ce a fost demolat dupa ce a fost avariat la cutremurul din 1977.

Palatul Postei – Muzeul de Istorie al Romaniei

muzeul_de_fotografie_20121211_0011

Palatul Postei este o alta cladire ce exista si in zilele noastre. Are o istorie foarte interesanta .

Ministerul de Domenii

muzeul_de_fotografie_20121211_0009

Cladirea este amplasata la Universitate si este ocupata in prezent de Ministerul Agriculturii.

Institutul Meteorologic – Casa Bosianu

muzeul_de_fotografie_20121211_0010

Casa Bosianu este una dintre putinele cladiri cu influente gotice ramase inca in picioare. Se afla amplasata in parcul Carol in zona Filaret. Interesant este ca imaginea de mai sus circula pe internet si intr-o alta versiune, cu partea dreapta-sus acoperita de copaci. Unghiul este acelasi, exista pana si pisica din iarba din coltul stanga-jos al imaginii dar copacii au fost inlaturati cu un retus.

Varianta neretusata

Varianta neretusata

Varianta neretusata de pe rezistenta.net

La o privire atenta vedem ca cei din institut obisnuiau sa adune apa de ploaie intr-un butoi. Intrand in detaliu in zona de la baza turnului, in prima treime a imaginii, observam burlanul special inaltat si butoiul in cauza. Interesanta este si “roza vanturilor” de pe turn. Putem observa ca vantul avea o directie catre nord-vest in momentul fotografierii (sigur, exista si varianta in care nu ar fi fost curenti de aer).

Biserica Doamna Balasa

muzeul_de_fotografie_20121211_0008

 

Biserica Stavropoleos

muzeul_de_fotografie_20121211_0005

Biserica Stavropoleos avea un domeniu mult mai mare, asa cum era de asteptat. In zilele noastre gardul este practic lipit de fatada bisericii.

De remarcat cele doua personaje, barbat si femeie, ce privesc spre camera din umbra, de dupa coloanele fatadei, aproape de centrul imaginii.

Statuea Ion Bratianu

muzeul_de_fotografie_20121211_0003

Statuia lui Ion Bratianu a fost amplasata in centrul rondului de la Universitate dar a fost inlaturata de comunisti imediat dupa ce au venit la putere. Cladirea din spate-dreapta exista si astazi dar intr-o forma mult simplificata. Fara ornamentele de pe fatada si cupola.

Statuea Alexandru Lahovari

muzeul_de_fotografie_20121211_0004

Statuia lui Alexandru Lahovari a ramas pe amplasamentul original. In spatele ei in dreapta observam un stalp ciudat cu o instalatie si mai ciudata in varf.

Statuea Mihai Viteazul

muzeul_de_fotografie_20121211_0017

Statuia Mihai Viteazul pare mai degraba amplasata intr-un parc si nu in aglomerata piata a Universitatii. De remarcat cele doua tunuri ce o flancau si frumusetea ornamentelor gardului din fier forjat.

 

sursa-http://www.muzeuldefotografie.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign