Începutul sfârșitului pentru agentul imobiliar / șoferul de taxi / ghidul turistic?

29 septembrie 2013 Ilias Papageorgiadis Piata imobiliara

”Am fost la acest curs ce ar fi trebuit să ne învețe cum să facem corect poze proprietăților imobiliare dar în loc să învățăm acest lucru, am ascultat povești despre istoricul fotografiei și despre componentele aparatelor de fotografiat…” Am trimis doi colegi la cursul menționat puțin mai sus pentru a învăța mai mult decât ce îi pot eu învăța, dar rezultatele au fost departe de cele așteptate. Este totuși mai bine decât să se ducă la cursul unde cineva cu zero experiență în imobiliare să-i învețe că ”a vedea proprietățile înainte de a duce clienții acolo este doar o pierdere de timp…” (Mă întreb dacă n-ar fi mai bine să le dea clienților numărul de cont și să le ceară să trimită direct banii fără să se mai obosească să viziteze locațiile.”

Piața imobiliară românească post-criză

Să lăsăm la o parte pentru moment perioada 2004-2008 când cei care activau pe piața imobiliară aveau tot felul de scuze pentru comportamentul neprofesionist. Din 2009, criza a fost severă și i-a forțat pe toți să se schimbe pentru a putea supraviețui și a se putea adapta la noua realitate a unei munci duble pentru jumătate din cât câștigau nu demult. Am zis cumva toți? Îmi cer scuze…

Din păcate nimic nu s-a schimbat pentru 70-80% din ”profesioniștii” activi pe piața imobiliară din România. Aceștia continuă să se comporte în mod ”tradițional”, un cocktail de aroganță, ignoranță și mai ales o indiferență totală față de nevoile clienților. Deși mare parte din ei au participat la tot felul de cursuri și în ciuda declarațiilor făcute la aceste cursuri, natura lor îi împiedică să se schimbe. Întotdeauna vor avea scuze să se comporte neprofesionist și vor găsi scuze pentru a justifica lipsa de responsabilitate pentru ceea ce fac. Mai există și cei care dacă nu vor avea la îndemână o scuză, vor dispărea pur și simplu…

Acești oameni ce  sunt ”hotărâți” să fie neprofesioniști și cărora le pasă doar de bani (ar face orice pentru câțiva euro), sunt însă majoritari și afectează serios sectorul afacerilor imobiliare.

”Modelul de bază” precum ”șoferii de taxi”, ”Modelul full options” precum ”ghizii turistici”

Agenții neserioși pot fi împărțiți în două categorii:

Vobe, vorbe și iar vorbe… Nimic nu s-a schimbat

Cu toții cunoaștem problemele de mai sus. Acest comportament nu numai că rănesc sectorul de afaceri imobiliare dar a și ”pregătit” o întreagă generație de clienți care au încetat să se mai aștepte să fie tratați cu respect și de aceea abordează agenții imobiliari cu aceleași standarde. Internetul este plin de relatări ale unor comportamente neprofesioniste și majoritatea lor sunt reale.

Cu toții admitem faptul că trebui să se schimbe ceva însă, ca de obicei, 80% din acești oameni urăsc schimbarea și soluțiile la problemele de care sunt răspunzători în mare parte. Se preferă vorbe, vorbe și mai multe vorbe fără o schimbare reală și toți acești ”șoferi de taxi” și ”ghizi turistici” cred că pot continua să ofere la nesfârșit servicii proaste (sau poate doar nu le pasă de viitor și trăiesc doar în prezent. Ziua de mâine este mult prea departe și nu este vina lor că gândesc astfel. De vină poate fi doar Băsescu / Ponta / Isărescu / Obama / Criza mondială / Becali din închisoare / etc…

Tehnologia și evoluția schimbă ceea ce oamenii nu doresc să schimbe

Și aceste lucruri sunt cunoscute de toată lumea și mulți falși întreprinzători au crezut că situația nu se va schimba vreodată. Natura însă nu lasă lucrurile neterminate. Combinați acest adevăr cu evoluția și tehnologia și vom constata că se naște problema perfectă pentru cei neserioși.

Viața nu așteaptă pe nimeni. Îi explicam unui prieten care este unul din jucătorii de top ai acestui sector: ” În maxim 3 ani de acum, website-urile vor deveni interfața principală dintre proprietari și clienți, cel puțin în unele categorii de proprietăți precum cele foarte ieftine, chiar dacă preferi să lucrezi sau nu cu o agenție.  Până la urmă vei fi obligat să adaugi pe site-ul tău o aplicație care să-mi permită să aflu ce proprietăți sunt de închiriat în jurul meu oriunde m-aș afla. Este un progres inevitabil!”

Toamna aceasta, 2 website-uri de anunțuri au început o campanie agresivă de promovare a ideii că orice proprietar își poate publica gratuit anunțul în paginile website-ului și clienții îl pot contacta direct evitând în acest fel agentul imobiliar. Succesul a fost desigur imens. Cine în lumea asta nu dorește să evite să plătească bani mai ales acelora care nu prea fac nimic ca să-și merite comisionul așa cum întreaga breaslă este acuzată din cauza celor neprofesioniști?

Nu va fi totuși sfârșitul profesiei de consultant imobiliar ci doar al celor care nu-și vor putea îmbunătăți serviciile. Întrucât clienții nu vor simți nevoia să plătească pentru servicii atâta vreme cât le vor putea avea și gratuit, vor evita bucuroși aceste costuri. Nu este însă valabil pentru toate proprietățile sau toți clienții.

Răspunsul unui asemenea ”șofer de taxi” când a fost întrebat de un client de ce se comportă în acest fel a fost că este un profesionist de succes cu mulți clienți loiali. Logic ar fi să nu fie afectat prea mult dacă proprietarii și potențialii clienți vor fi puși în contact direct de către noile tehnologii. La urma urmei, clienții lui loiali vor continua să apeleze la el, nu-i așa?

Voi ce credeți?

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign