Mergand pe strada Carol

02 septembrie 2013 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

Am avut un pic de timp si am mai scotocit prin negativele familiei. Rezultatele au fost neasteptate, am gasit o importanta fotografie-document. Linia de case pe care o vedeti in partea dreapta a imaginii este exact linia pe care se va construi magazinul Unirea in Piata Unirii din Bucuresti. Este vorba de strada Carol (30 Decembrie, Strada Franceza, se pare ca a avut mai multe denumiri), o strada foarte lunga se intindea de la Splai pana la Calea Victoriei. O parte din ea mai exista si astazi.

Strada Carol

Spun ca este o importanta fotografie-document pentru ca nu stiu sa existe o alta imagine ce sa prezinte in detaliu locul pe care s-a construit magazinul Unirea.

Strada Carol

Strada Carol, locul pe care s-a construit Magazinul Unirea

Fotografia ce probabil dateaza din ’50-’55 anii 60, este realizata de la intersectia strazilor 30 Decembrie cu Negru Voda, conform denumirilor stradale din 1963 (Carol cu Negru Voda, conform denumirilor din ’36). Pe fundal se vede Piata Universitatii, o aripa a spitalului Coltea dar si un bloc interbelic de pe Lipscani. In partea stanga  sunt usor de recunoscut cele doua blocuri moderne dintre Lipscani si Halelor.

Probabil cea mai interesanta constructie  este cladirea cu acoperisu- cupola aflata in centru-stanga. Am regasit-o intr-un cadru general mai vechi, se afla la intersectia strazilor Carol cu Spaniola (conform denumirilor din ’36)

Cladirea cu acoperis cupola atat in fotografia realizata de tatal meu, cat si intr-un cadru general mai vechi

Cladirea cu acoperis cupola atat in fotografia realizata de tatal meu, cat si intr-un cadru general mai vechi furnizat de Radu Olteanu.

Strada 30 Decembrie (str. Carol in perioada interbelica), punctul de statie si unghiul camerei pe o harta din 1963. Harta prin amabilitatea rezistenta.net.

Strada 30 Decembrie (str. Carol in perioada interbelica, Str. Franceza in denumirea de astazi), punctul de statie si unghiul camerei pe o harta din 1963. Harta prin amabilitatea rezistenta.net.

Str. 30 Decembrie (Carol, Franceza), punctul de statie si unghiul aproximativ.

Str. 30 Decembrie (Carol, Franceza), punctul de statie al camerei si unghiul aproximativ.

sursa-http://www.muzeuldefotografie.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign