1941. Ion Antonescu refuză trimiterea unei delegații țărăniste la funeraliile lui Nicolae Titulescu.

13 noiembrie 2013 Bucurestii Vechi Si Noi Istorie

da Victor Potra

În martie, 1941, Iuliu Maniu îi solicită generalului Ion Antonescu aprobarea pentru trimiterea unei delegații din partea Partidului Național Țărănesc la la funeraliile lui Nicolae Titulescu. Marele diplomat român murise pe 17 martie 1941, la Hotel Carlton, în Cannes, și urma să fie înmormântat pe 24 martie.
Din delegație urmau să facă parte: Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Mihai Popovici, Pan Halippa, Sever Bocu, Mihai Răutu, Ilie Lazăr, Aurel Leucuţia, Nicolae Penescu și Gheorghe Popp.
Ion Antonescu respinge cererea cu următoarea rezoluție: „Nu se poate. Demonstraţii politice nu tolerez“. Rezoluția este scrisă și semnată de general chiar pe cerere.

Martie 1941, Bucureşti. Rezoluţia generalului Ion Antonescu – „Nu se poate. Demonstraţii politice nu tolerez“ – pe propunerile Partidului Naţional Ţărănesc privind delegaţia la funeraliile lui Nicolae Titulescu.

Martie 1941, Bucureşti. Rezoluţia generalului Ion Antonescu privind delegaţia la funeraliile lui Nicolae Titulescu.

Deși îl cunoștea foarte bine pe Titulescu, încă de pe vremea când colaboraseră împreună la Legaţia României la Londra (1923 – 1926), credem că sunt 2 motive pentru care Antonescu refuză trimiterea delegației. În primul rând modul foarte strict și autoritar în care Antonescu conduce statul român. Trimiterea acestei delegații era totodată și o declarație de independență din partea Partidului Național Țărănesc, lucru intolerabil pentru viitorul mareșal. În al doilea rând, Titulescu a crezut întotdeauna în colaborare internațională, în puterea argumentului, în primatul cuvântului și al dreptului în fața forței. Antonescu însă este un adept al autorității, al forței economice și militare, cu care speră să recâștige statutul anterior al României, precum și teritoriile pierdute în 1940. Din acest punct de vedere, putem spune că Antonescu este opusul lui Titulescu, lucru care a influențat poziția generalului față de diplomatul român atât înainte cât și după moarte.

Document din cartea în pregătire „Titulescu – după 50 de ani din nou acasă“ de George G. Potra. Volumul va apărea sub egida Fundației Europene Titulescu.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign