anii ‘90 – două cu trolee

16 ianuarie 2014 The Hungry Mole Bucuresti, simplu

Primind, de curînd, cîteva fotografii de la Cristian Malide, m-am gîndit că pot face şi o mică poveste în jurul lor. Primele sînt din noiembrie 1998 şi ne arată o bucată din strada Icoanei:

 

… sincer vă spun, am bătut – la începutul anilor ‘90 – partea asta de oraş, descoperind-o cu mare încîntare; totuşi, nu-mi aduceam aminte să fi ridicat ochii să văd reţeaua de troleibuz rămasă acolo; dar – uite – era. Remarcaţi şi piatra cubică – acum acoperită de asfalt – şi stîlpii – încă în picioare şi azi.

Pe-aici treceau troleele care mergeau dinspre Rosetti înspre Tei; traseul era – după Icoanei – pe Tunari, Barbu Văcărescu, Lacul Tei. S-a renunţat la acest traseu la mijlocul funeştilor ani ‘80. Pe Tunari şi Barbu Văcărescu au apărut apoi tramvaie. Cîte ceva despre transportul public în zona adiacentă găsiţi şi-n referinţele de la sfîrşitul articolului. Vă spun doar că pe aici treceau 65, 88, 98 (mergeau în Tei) şi 90 (mergea în Floreasca).

Fotografia de mai jos e din 1997; ne înfăţişează – pe Moşilor – două trolee ale liniei 66:

… nu pare nimic în neregulă cu poza asta; nu pentru noi – cei de azi; însă mi-am adus aminte că, pînă nu cu mult timp înainte, aceste trolee nu mergeau pe aici. Cînd trebuia să se ducă înspre Obor, 66-le nu făcea direct la stînga pe Moşilor, venind de pe Carol I; ci se ducea cătinel pe lîngă rondul de la Izvorul Rece, o lua pe Ferdinand şi apoi cotea pe Dimitrie Onciul, ieşind în Traian; şi intra în Moşilor de-abia după aceea. Foarte ciudat ocol, nu? Poate părea dificil – la acea vreme – să se fi făcut un macaz stînga la intersecţia Carol cu Moşilor.

… asta nu însemna că nu exista linie de troleu între Carol şi Eminescu/Traian; era, dar puteau intra pe ea doar troleele care veneau pe Caroldinspre Izvorul Rece. Aşa-mi aduc aminte; dac-oi greşi, n-o fi prima dată.

Linia de troleu pe Moşilor-Colentina este una dintre ultimele apărute pe vremea comunismului; 66 a început să circule în 1986. A existat – cîţiva ani – şi un 63, care mergea doar pînă la Rosetti; şi prin ‘94 s-a prelungit – temporar – traseul lui 96, rezultînd o linie care mergea din Alexandria pînă la Fundeni.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign