București, bulevardul I. C. Brătianu, la Piața Unirii.

28 ianuarie 2014 [Raiden] Bucurestii lui Raiden

București, bulevardul I. C. Brătianu, la Piața Unirii.

Anii ’30, a doua jumătate. Actualul bd. Brătianu (denumit inițial Brâncoveanu) era în plină trasare și avea nevoie de clădiri care să-i bordeze aliniamentul. Arhitectul Ion Boceanu a venit cu proiectul unui imobil de raport, ridicat încă dinainte de finalizarea bulevardului, când case din centrul vechi erau demolate în jur (dispăruta stradă Pânzari) pentrui a se trasa noua arteră.

Prezent. Blocul acesta arată surprinzător de bine. Se păstrează încă mare parte din tâmplăria originală + obloane la ferestre și nu toți locatarii au închis cu termopane balcoanele. În plus, după 1989, fațada a fost renovată într-o culoare deschisă apropiată de cea originală. S-a renunțat la griul închis care cuprinsese clădirea.

În cazul unei eventuale anvelopări termice, jocul de volume va fi stricat, iar o spoială ulterioară într-o culoare țipătoare a fațadei nu ar face deloc cinste conceptului imaginat de arhitect.

Vorbim de un imobil-standard pentru o epocă în care Bucureștii au apăsat pedala modernismului și art-deco-ului, depărtându-se de clișeul uzat „Micul Paris”. Deoarece a venit războiul, bd. Brătianu nu a mai apucat să fie dezvoltat ca bulevardele Bălcescu și Magheru, de exemplu, așa că este un bulevard subdezvoltat. Plombele construite de comuniști între anii ’50 și ’80 nu au oferit coerență și stil, doar au accentuat eclectismul. Bd. Brătianu este per total un spațiu murdar, aglomerat și oarecum haotic.

Până una-alta, shaormeria de la parterul blocului vă așteaptă. E în locul unei farmacii, pentru că foame. Puteți sta și afară, dacă nu vă deranjează multitudinea de cerșetori și oameni ai străzii asociați inevitabil bisericii de lângă bloc.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign