Razatoare de noroi Art Deco

19 ianuarie 2014 Valentin Mandache Bucurestii in istorie

Articolul meu despre razatoarea de noroi din perioada La Belle Epoque, care adorna Catedrala Metropolitana Ortodoxa din Sibiu, a atras un neasteptat grad de interes din partea cititorilor. Printre cei ce au facut remarci a fost si Robin Grow, Presedintele Societatii de Art Deco si  Modernism a Australiei, care natural m-a intrebat daca nu am printre descoperirile mele si o razatorare de noroi Art Deco. Am raspuns ca intr-adevar am gasit una in Bucuresti, ce doresc acum sa va o arat in toata gloria sa, in urmatoarele fotografii.

Art Deco mud scraper

Art Deco mud scraper, Villa Miclescu, arch. Horia Creanga, 1930, Dorobanti quarter, Bucharest (©Valentin Mandache)

Ineditul artefact apartine Vilei Miclescu, una din cele mai elegante cladiri ale Bucurestiului erei Art Deco si Modernista, localizata in cartierul Dorobanti, proiectata de arhitectul Horia Creanga, si construita in 1930.

Art Deco mud scraper

Art Deco mud scraper, Villa Miclescu, arch. Horia Creanga, 1930, Dorobanti quarter, Bucharest (©Valentin Mandache)

Razatoarea de noroi arata regula de trei, inspirata din mitologia antica egipteana, tipica stilului Art Deco, vazuta in cele trei lame ale sale, fiind in ton cu barele orizontale grupate in trei de pe feroneria usii.

Art Deco mud scraper

Villa Miclescu, arch. Horia Creanga, 1930, Dorobanti quarter, Bucharest (©Valentin Mandache)

Vila este in cea mai mare parte un design Modernist interbelic, de care Horia Creanga este atat de faimos, cu unele elemente Art Deco, cum este casa scarilor, usa si razatoarea de noroi.

Art Deco mud scraper

Art Deco mud scraper, Villa Miclescu, arch. Horia Creanga, 1930, Dorobanti quarter, Bucharest (©Valentin Mandache)

Casa este intr-o stare proasta de intretinere, cu toate ca e pe lista monumentelor istorice, o situatie obisnuita in Bucuresti, datorata in primul rand lipsei de educatie si interesului in arhitectura istorica a locuitorilor post-comunisti ai acestui oras. Se pot observa efectele neglectului chiar si pe aceasta razatoare de noroi, care este un asa de rar vestigiu arhitectural: prima fotografie, care am facut-o acum un an si jumatate, o prezinta cu doua “urechi”, ochiurile de la capete, pe cand ultima imagine, facuta acum o saptamana, arata ca una din urechi lipseste. Aceasta va da o idee cat de rapid dispare identitatea arhitecturala a Bucurestiului la mana propriilor sai locuitori si autoritatilor alese de ei.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign