Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Inainte de fotografie – O alta panorama a Bucurestiului

15 februarie 2014 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

 

bucuresti_1880

Am gasit zilele trecute o gravura pe lemn cu o panorama mai veche a orasului. Nu stiu ce valoare documentara are dar este foarte frumoasa. La o prima vedere identific Dealul Mitropoliei dar apoi ma pierd. Din experientele trecute am vazut ca este mult mai interesant sa va las pe voi sa identificati lucrurile in timp si spatiu. Desenul este realizat dupa o fotografie, asa sustine textul ce il insoteste, asta inseamna ca este destul de fidel, in masura in care artistul a ales sa copieze intocmai fotografia.

 

Sigur, ar fi foarte interesant de identificat fotografia originala (an, autor, etc), poate mai exista in vreo arhiva. Tot ce stiu despre gravura este ca ar fi realizata in jurul anilor 1880 de F. Sorrieu pe baza unei fotografii si a fost publicata intr-unul din cele 19 volume “La Nouvelle Géographic universelle, la terre et les hommes” ale lui Élisée Reclus. Printul pe care il am eu se pare ca este un original desprins din paginile publicatiei.

Daca este cineva interesat de tehnica gravurii pe lemn, gasiti mai multe detalii aici.

Imaginea hires aici:

bucuresti_1880

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign