Cartierul Titan – magazinele de altădată

08 martie 2014 G. Graur [Aventurierul] Detectiv printre umbre

Vă rețin atenția cu un alt proiect de suflet și anume reconstituirea unor construcții dispărute din cartierul Titan. Mai exact, este vorba de 4 magazine care s-au aflat în apropierea intersecției străzilor Baba Novac și Câmpia Libertății, vizavi de intrarea în parcul Alexandru Ioan Cuza (fost I.O.R.). Dintr-un capriciu al primarului de sector, ele au dispărut pentru a face loc unui spațiu fără identitate.

 

N-aș putea spune cu precizie anul când au apărut acolo, dar presupun că trebuie să fi fost prin 1993-94. Primul magazin deschis a fost cel din dreapta, cum se vede dinspre parc:

Magazin demolat de pe strada Câmpia Libertății (al doilea din stânga)

Magazin demolat de pe strada Câmpia Libertății (al doilea din stânga)

Era o prăvălie tipică de cartier, în care găseai de toate. În dreapta, cum se intra, erau confecții, articole de menaj, apoi dulciuri, în față avea un raion de băcănie, iar în stânga – băuturi alcoolice, țigări și răcoritoare. Posibil să mai fi fost și alte raioane, dar nu-mi amintesc exact.

Ușile de la intrare erau din termopan alb și dădeau într-un vestibul de formă pătrată, prevăzut cu alte două uși de acces către interior. Tavanul era destul de înalt, iar pe peretele din fund se găsea un ceas. Deasupra intrării, pe partea din interior, fusese montat un televizor care mergea aproape în permanență pe Pro Tv. Din păcate, nu mai știu cum se numea unitatea comercială.

Al doilea magazin deschis a fost cel din stânga:

Magazin demolat de pe strada Câmpia Libertății (primul din stânga)

Magazin demolat de pe strada Câmpia Libertății (primul din stânga)

Acesta era îmbrăcat în faianță de culoare cafenie și avea două uși batante de sticlă groasă. Cum intrai, în dreapta era o vitrină frigorifică cu mezeluri și brânzeturi, iar lângă geam stătea o stivă de navete roșii pentru pâine. Drept în față era un raion de dulciuri și conserve de toate felurile, iar în stânga se vindeau articole cosmetice. La câțiva ani după inaugurare, depozitul din spate a fost cuprins de un incendiu, care nu a avut însă urmări grave.

Iată și o imagine completă a celor două magazine, dinspre stația autobuzului 311:

Fostele magazine de pe strada Câmpia Libertății (vizavi de parcul I.O.R.)

Fostele magazine de pe strada Câmpia Libertății (vizavi de parcul I.O.R.)

După cum se vede, construcția din dreapta era mai înaltă, fapt ce putea fi remarcat și din interior. Avea și o firmă, dar numele scris pe ea nu-l mai rețin, rog cititorii să mă ajute în acest sens. Este posibil ca proporțiile celor 2 magazine să nu corespundă realității întru totul, dar în mare, cam așa arătau.

La capătul din dreapta (dinspre nord) se vede latura unui alt magazin, puțin mai nou decât celelalte. Acesta se afla pe colț, latura lungă fiind așezată pe strada Baba Novac:

Magazin în carouri pe strada Baba Novac

Magazin în carouri pe strada Baba Novac

După cum se vede, acest al treilea magazin era placat cu faianță colorată în roz și vernil, cu aspect de tablă de șah. Avea două uși din termopan alb cu mânere mari, una chiar pe colț, iar alta mai în dreapta, prevăzută cu geam rabatabil. În anumite momente ale zilei, când unitatea nu era deschisă pentru clienți, vânzarea se realiza prin acel gemuleț. Pe timpul verii, în fața magazinului, pe trotuar, era ampalsată o ladă frigorifică mare de culoare bleu, plină cu înghețată.

La interior, în stânga se găsea raionul de mezeluri, iar mai în dreapta se vindeau dulciuri, pâine și produse de băcănie. Într-o perioadă a funcționat aici chiar și un raion de încălțăminte.

Lipit de el, în dreapta exista un al patrulea magazin, cel mai recent construit:

Magazin cu frigidere pe strada Baba Novac

Magazin cu frigidere pe strada Baba Novac

Acesta vindea exclusiv produse alimentare, având mai mult caracter de aprozar. În interior se găseau multe navete cu fructe și legume proaspete, dar și o mică vitrină frigorifică. În exterior, pe trotuar, în dreptul unuia din cele două geamuri mari stăteau permanent două frigidere cu băuturi răcoritoare. Magazinul era placat cu faianță de culoare albastru închis, având partea de la mijloc puțin mai înaltă. Ușile erau din termopan de culoare neagră.

Iată și imaginea completă a celor 2 magazine alăturate, văzute dinspre strada Baba Novac:

Fostele magazine de pe strada Baba Novac

Fostele magazine de pe strada Baba Novac

Aceste construcții interesante pe care vi le-am prezentat au fost demolate în luna iunie 2006, din ordinul primarului sectorului 3 de atunci, Liviu Negoiță. Nu cunosc amănunte privind legalitatea procedurii, dar presupun că nu aveau autorizație de construcție, ci doar aviz de funcționare, astfel că puteau să dispară oricând. Problema este că că locuitorii cartierului se obișnuiseră cu ele, făceau parte din viața lor. Consider deci că a fost o demolare abuzivă și mi-aș dori să poată fi reconstruite, fapt puțin probabil.

Iată și o imagine recentă a locului pe care s-au aflat construcțiile, ocupat de corturi în timpul campaniei electorale din mai-iunie 2012:

Corturi de campanie electorală pe locul fostelor magazine (2012)

Corturi de campanie electorală pe locul fostelor magazine (2012)

Rog pe această cale pe toți locatarii din zonă să mă ajute cu fotografii, dacă au făcut cumva, fie de jos, din stradă, fie de la înălțime, din apartamente, pentru a putea reconstitui cu exactitate aspectul de atunci al acestui colț de cartier.

 

 

P.S. Datorită unor probleme tehnice, momentan portalul nu primește răspunsuri de la cititori. Dacă aveți vreun comentariu, vă rog trimiteți-l pe adresa de e-mail podul_grand@yahoo.com urmând ca eu să-l introduc chiar în articol.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign