… dar EU, societatea civilă?

04 martie 2014 The Hungry Mole Editorial

… cînd e vreun subiect care atinge viaţa oraşului nostru ne-am obişnuit să ne aşteptăm să vedem ce-are de zis coana societate civilă de zis; adicătelea nu tanti Florica de la parter, nici nea Costică de la atelier, nici Mişu, taximetristul; ci alţi oameni, cu şcoală, caracter, înţelepciune – oameni care ştiu şi care înţeleg; oameni care, fiindcă şi ştiu, şi înţeleg, vorbesc în numele nostru şi-şi zic, pentru asta, lideri de opinie.

Aşadar, societatea civilă zice una, zice alta; despre case, despre străzi, despre maşini, despre biciclete, despre cîini, despre pisici, despre parcuri, despre dracu, despre lacu.

Dar nu oricine zice şi este societate civilă – parcă ne-am mai lovit de treaba asta; pentru că, atunci cînd e vorba de alegeri, de priorităţi, de interes public, agenda societăţii civile nu se pupă neam cu agenda bucureşteanului.

Ciudat, nu? cum societatea civilă e mai ruptă şi mai departe de interesele celui în numele care, chipurile, vorbeşte decît cel mai incompetent şi mai corupt primar. Ironic; dacă această ironie n-ar fi, odată-n plus, tot pe spinarea cetăţeanului.

Aşadar, mai astă săptămînă, îşi votă cum vru el bugetul, Primarul – de sări de cur în sus, săraca societate civilă, de parc-o fi ciupit-o careva de ouă.

Că – vezi mata – de pildă, nu se face să sapi un tunel pe dedesubt, pe la Casa Poporului; că nu se face să lărgeşti nu-ş e străzi pe care te vede Dumnezeu, săracul, pînă le străbaţi. Dac-o fi după coana societate civilă, ne-am duce şi la cimitir traşi de şasă ciclişti frumoşi.

Vedeţi voi; fiecare din aceste lucrări – şi altele, care-s doar în faşă – ar aduce dragului nostru oraş ceva mai mult, ceva mai bine.

Înjuraţi Basarabul, dar cele sfertul de oră cîştigat folosindu-l vi-i de folos, cînd vă grăbiţi undeva. Plîngeţi după Matache, dar minutul şi jumătate pe care-l faceţi din Victoriei pînă pe Ştirbey Vodă vi-i plăcut…

La fel şi cu pasajele de la Aurel Vlaicu, de la Doamna Ghica…

Rîdeţi şi acum de ideea autostrăzii suspendate, dar vi se pare normal ca din Fundeni să poţi ajunge în 1 Mai, de exemplu, urcînd pînă în centru? Sau, din Giuleşti, să nu au cum să ieşi înspre partea de nord-est a oraşului decît ocolind pe la Podul Grant?

Aşadar, despre ale cui interese citim în presă, atunci cînd citim vrerea societăţii civile? Nu pricep…

Dar EU, eu nu-s societate civilă? Ba cred că sînt. Doar că eu… eu vreau să fie mai bine, să simt că ceea ce se face le e de folos oamenilor!

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign