Datoria externă a României a crescut cu 200 milioane euro în ianuarie

19 martie 2014 Business Cover Business Cover

În ciuda creditării în scădere a sectorului privat intern, datoria externă a României a crescut în prima lună a anului, de la 96,44 miliarde euro la sfârșitul anului trecut până la 96,64 miliarde euro, conform BNR. Datoria publică directă pe termen mediu și lung a crescut cu aproape 1,2 miliarde euro, până la 29,51 miliarde euro, iar datoria negarantată public a urcat cu 275 milioane euro, până la 36,5 miliarde euro.

BNR_v2

Datoria externă a pe termen scurt se ridică la 18,3 miliarde euro, în scădere de la 19,5 miliarde euro în ianuarie 2013, iar  ponderea din total datorie externă este de 18,9%.

Dacă scădem din total depozitele pe termen mediu și lung al nerezidenților, de 4,65 miliarde euro, și datoria către FMI (peste cinci miliarde euro, care vor fi achitate anul acesta și anul viitor), banii pe care România îi datorează străinilor se ridică la circa 85 miliarde eur0. Puțin dacă ne uităm la datoriile statelor dezvoltate. De altfel, datoria publică a întregii lumi se ridică la aproape 40.000 de miliarde de euro și crește în fiecare secundă. Singura problemă este că nu se știe cine este creditorul acestei sume uriașe.

Revenind la România, observăm că ianuarie a avut și lucruri pozitive, printre care un excendent al contului curent de 388 milioane euro, pe fondul reducerii deficitului balanței comerciale cu 58 milioane euro și a majorării excedentului din servicii cu 54 milioane euro și al transferurilor curente cu 14 milioane euro. Importurile din ianuarie 2014 au totalizat 4,013 miliarde euro, iar exporturile 3,937 miliarde euro, ceea ce face ca deficitul să fie de doar 76 milioane euro.

Investițiile directe s-au ridicat la 244 milioane euro, în ușoară creștere față de ianuarie 2013, dintre care participațiile la capital consolidate cu pierderea netă au însumat 119 milioane euro, iar creditele intragrup s-au situat la 125 milioane euro.

sursa- http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign