O zi din viaţa ta într-un alt veac ar fi arătat desigur altfel.

28 martie 2014 Adrian Majuru Antropologia urbana

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită joi – 3 aprilie 2014 la conferinţa „O zi din viaţa ta la… 1900, în palatul Sutzu” susţinută de Dl. Adrian Majuru.
Întâlnirea noastră vă oferă prilejul să treceţi peste un astfel de prag, deloc imaginar chiar dacă aparenţele rarefiază realul imediat. Vă invit să intrăm împreună în povestea unei întrebări: „cum ar fi fost să trăieşti o zi din viaţa ta la 1900?”


O zi din viaţa ta într-un alt veac ar fi arătat desigur altfel. Dacă părăsim imaginaţia puţin, dacă întoarcem spatele fanteziei şi privim către oamenii de acum un veac, de la înalta societate la periferia ei, apar deja primele sentimente reale de posibilă viaţă trăită. O viaţă fără internet, fără televizor, fără radio. Dar cu mai mută atenţie faţă de cum arăţi, de cum trebuie să te porţi, acasă şi în public. Comparaţia dintre ieri şi azi m-a atras întotdeauna, deoarece este cel mai bun mijloc de a afla ce s-a pierdut, ce s-a transformat, ce am dobândit în decursul unui singur secol.
Iar imaginile ajută memoriei colective să recupereze stări afective, detalii de viaţă pe lângă care trecem grăbiţi sau pur şi simplu pentru că retina noastră nu le mai poate zări la timp. Efortul memoriei într-o călătorie de recuperare a unei singure zile dintr-o altă viaţă trăită este nu numai istorie. Sunt părţi sufleteşti despre care nu aflăm decât amintidu-ne de tot ceea ce fiinţa noastră a memorizat din viaţa părinţilor noştri, dar şi a tuturor antecesorilor noştri.
„Destinul este locul şi momentul în care te naşti”. Unii numesc asta hazard. Să coborâm în acest labirint al liberului arbitru şi să ne imaginăm cum ar fi fost o zi din viaţa noastră, cu o sută de ani în urmă, în timpul regelui Carol I. Desigur, aici pot fi multe detalii privind poziţia noastră în această poveste: înalta societate sau clasa de mijloc; oaspete de onoare sau maestrul de ceremonii. Sugerăm totuşi poziţia unui spectator întâmplător, care se bucură de privilegiul de a trăi o zi alături de o familie acum 100 de ani.
Ne-au rămas urmele acestei lumi pierdute pe care le putem străbate precum şi atmosfera în care putem intra. Avem imagini, dar mai ales, avem putinţa de a călători, de a înţelege, de a cunoaşte.
Un posibil răspuns, l-a oferit la vremea lui, scriitorul german Ernst Jünger: „Cunoaşte graniţele în care iluzia şi realitatea se înlocuiesc una pe alta!” Un astfel de loc, unde iluzia şi realitatea devin parteneri fideli oricărui suflet călător prin această viaţă, este Palatul Sutzu – Muzeul Municipiului Bucureşti.
3 aprilie 2014, ora 19.00 – Adrian Majuru
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.
Următoarele conferinţe de joi, ale lunii aprilie 2014
Joi, 10 aprilie 2014, ora 19.00 – Efectul Mozart cu Aida Ivan
Joi 17 aprilie 2014, ora 19.00 – Maşina timpului în Bucureşti cu Radu Cristian
Joi 24 aprilie 2014, ora 19 – Retorica declaraţiei de dragoste cu Sebastian Grama

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign