București DISCO!

06 mai 2014 [Raiden] Bucurestii lui Raiden
featured-dionisie


Pe strada Dionisie Lupu am trecut de multe ori in ultimii ani. Casa cu cariatide de la nr. 72 imi capta intotdeauna atentia. Frumoasa, abandonata, nelocuita si ignorata. Asta pana recent, cand a intrat in vizorul “dezvoltatorilor imobiliari” dornici de a “moderniza” orasul.

Casa de la nr. 72 va fi demolata partial, probabil pentru a se obtine ceva de tipul casei Paucescu. O demolare absurda, care afecteaza si imobilele dimprejur. Poze si detaliireferitoare la acest nou scandal, in continuare.

Am aflat despre intentiile de demolare dintr-un comentariu la poza de sus a casei cu pricina, de pe contul meu de flickr. Nu mi-a venit sa cred, asa ca imediat m-am dus sa vad despre ce e vorba.

Din strada, imobilul parea neschimbat, insa apropiindu-ma, am vazut anuntul de demolare, pe care fusese adaugat cuvantul “partiala” cu markerul. Din spusele unor oameni din zona, cei care demoleaza si-au dat seama dupa ce au inceput ca au uitat sa spuna ce fel de demolare este.

De asemenea, am mai inteles ca se demoleaza corpul din spate al casei, urmand ca fatada sa fie pastrata ca parte a unui bloc ce urmeaza sa fie ridicat in spatele ei.
Pe Bing Maps, se vede clar ce anume s-a demolat. Se vehiculeaza si ipoteza prabusirii unui zid al casei, fapt ce a determinat “securizarea perimetrului”. “Accidente” de acest fel s-au mai vazut si nu s-au rezolvat favorabil pentru imobilele de epoca.

Din alte unghiuri, se clarifica faptul ca perimetrul “eliberat” prin demolare este o comoara pentru “dezvoltatori” – spatiu destul raportat la o zona cu densitate mare de cladiri.

Detalii de fatada.

Ferestre.

Detalii de acoperis.

Am stat de vorba cu cativa oameni, locatari ai blocurilor inconjuratoare. Deoarece santierul nu a fost izolat, casele si masinile li s-au umplut de praf.

Se aude ca si proprietarul casei de langa cea aflata in daramare a cerut, la randul sau, autorizatie de demolare. Poate asa, se face loc pentru inca un bloc nou si frumos.

Zona Dionisie Lupu – Arthur Verona – Pitar Mos – Jules Michelet, populata de vile belle-epoque, conace trainice si blocuri moderniste, are un farmec aparte imperceptibil pentru meltenii auto-intitulati “oameni de afaceri” si “dezvoltatori imobiliari”. Prin kitschul pe care il promoveaza, adica asocierea proasta intre vechi si nou, nu fac decat sa strice si putinele cartiere neatinse de furia demolarilor comuniste.

Evenimentul, reflectat de televiziuni si ziare:

Realitatea.net
Evz.ro (articol vechi cu anticipare)
Libertatea.ro
Click.ro

Si daca imobilele vechi cred ca au scapat, mesajul meu este reprezentat de o mostra de arta urbana de pe strada Arthur Verona:


P. S.: Demolarea o face firma Apolodor. Numele familiar este legat de disparitia Ministerului Industriei Constructiilor de Masini de pe Calea Victoriei, in 2007.

P. P. S.: Profit de acest prilej sa reamintesc ca in 2008, s-a demolat, cu sprijinul autoritatilor, primul dispensar din Principatele Unite, viitoarea Policlinica Coltea, de la disparitia careia se va comemora un an pe 5 noiembrie.

20140208_132446_HDRUPDATE 2014 (după 5 ani!)

După ce s-a petrecut demolarea corpului din spate, corpul rămas la stradă a stat în șantier o bună bucată de vreme, după care a fost în cele din urmă renovat. La pachet a fost renovată și casa din dreapta celei de la nr. 72, care a rămas întreagă.

20140208_132554_HDRÎn spate, s-a ridicat o clădire de birouri. Corpul nou-costruit este destul de greu perceptibil din stradă, așadar au făcut o treabă bună cu menținerea aspectului de epocă. Corpul nou nu este pe deplin vizibil nici dacă privim de pe strada Pitar Moș, de peste părculețul din fața casei de la nr. 72. A fost adusă însă o modificare notabilă fațadei: fereastra de sub balconul din dreapta s-a transformat în intrare. Aparențele sunt salvate de încadrarea ei simetrică între consolele balconului.

20140208_132613_HDRCum am spus, casa din dreapta a fost renovată și ea și arată chiar bine. De fapt, e de apreciat nuanțele neutre în care sunt renovate ambele clădiri. Totuși, nimic nu m-a putut pregăti pentru momentul când pe strada Dionisie Lupu se lasă seara:

dionisie72București DISCO în direct! Dacă la zugrăveală și la mascarea corpului nou au punctat bine, proprietarii au dat-o rău de tot în bară cu iluminatul nocturn. Noaptea, cele două case se transformă radical. O fantezie multicoloră psihedelică bagă în boală orice om cu bun-simț. Practic, toată paleta curcubeului este parcursă în doar cîteva secunde. Pentru că ne place colorat și ne place salata de varză.

Așadar, cazul Dionisie Lupu nr. 72 se închide în 2014, la 5 ani de la începutul epopeei, în stil colorat-furios.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign