Zona Sfânta Vineri

11 mai 2014 Bucurestii Vechi Si Noi Psihanaliza cotidianului

Azi am fost să fac ceva fotografii prin zona Sfânta Vineri, de fapt, pe străduțele din spatele magazinului Cocorul. Și, inevitabil, am fost interceptat de vigilenții de serviciu. Pe lângă ”Vulturul de Mare”.

Totul a început când o bătrânică, trecută bine de 80 de ani, mă întreabă cum se numește strada. Habar nu aveam. Peste drum de noi, doi tineri. Îi întreb pe ei. Cum plimbau ditai vițelul de câine, exista probabilitatea să știe. Știau: era strada Moșilor. Ce m-a șocat este întrebarea care mi s-a pus după asta, odată plecată băbuța: ”Ce sunteți?” Cum adică, ce sunt? Sunteți evreu? ” ”Sincer, nu sunt, dar dacă aș fi fost?” S-a blocat. După care am înțeles rostul întrebării. Cei care locuiesc în casele alea, care au făcut parte din cartierul evreiesc din jurul sinagogii, trăiesc cu frica restituirilor. Iar când apare unul care face poze, e văzut ca un posibil revendicator.

Astfel de lucruri duc, inevitabil, spre creșterea frustrărilor și a atitudinilor xenofobe, extremiste, anti-semite. De cele mai multe ori nemulțumirile sunt îndreptate împotriva cui nu trebuie. E drept, printre profitori, cu acte măsluite, sunt și evrei, și nemți, și unguri. Dar covârșitoarea lor majoritate sunt derbedei de-ai noștri, din popor. Mână în mână cu statul, începând cu serviciile, Arhivele de stat, Poliția, Justiția, și altele. O să tot repet cifra asta: 1500 de derbedei ne cer să le plătim, pentru că au ”suferit” în comunism, 16 miliarde de euro. Sunt deținători de ”drepturi litigioase”. Printre ei și iubitul Ioanei Băsescu. Așa că fotografii ca mine riscă să ajungă victime colaterale într-un război al ticăloasei lăcomii…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign