Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Gloria parţial demolată

18 iunie 2014 Andrei Popescu Idei Urbane

Administraţia bucureşteană continuă să surprindă prin acţiunile de refacere a cartierelor. De data aceasta Primăria Sectorului 3 a preluat iniţiativa şi a început demolarea complexului Gloria. Centrul de cartier a suferit în această săptămână o transformare radicală, fiind parţial demolat. În buna tradiţie a administraţiei aceasta a fost o surpriză pentru toată lumea.

Am încercat să descopăr proiectul, autorizaţia de construcţie sau orice altă informaţie oficială despre ce urmează să se facă acolo. Din păcate nu e nimic public. Poate nici nu există încă niciun proiect. Poate, căci nici asta nu ar fi o minune. Deocamdată vă pot arăta doar ce s-a demolat şi promit să urmăresc pe viitor ce se va întâmpla în zonă.

Din fericire am câteva imagini din Complexul Gloria dinaintea demolării, asta pentru că unul din traseele Plimbărilor Urbane se termina chiar la Gloria. Imaginile sunt din 2011 şi 2013 şi surprind starea de devastare parţială a ansamblului.

Complexul Gloria este format din cinema Gloria şi construcţii adiacente cu funcţiune comercială. Investiţii s-au făcut doar în spaţiile comerciale, fiecare investitor refăcând după bunul plac doar partea sa. Cinema Gloria şi spaţiile comune au rămas în stare proastă. Tot complexul era unificat de o pergolă de beton, tipică arhitecturi moderniste postbelice. Tocmai aceasta era cea care nu mai era deloc întreţinută, pe alocuri devastarea şi lipsa întreţinerii fiind un pericol public.

Complexul a fost parazitat în timp de diferite extinderi sau construcţii independente, adesea fără autorizaţie, iar scăderea importanţei la nivelul cartierului a dus la o stare de abandon parţial. Să vedem însă ce s-a demolat deocamdată.

plan-demolare-complex-GloriaAm marcat pe planul Complexului Gloria clădirile ansamblului şi spaţiile adiacente. În această primă intervenţie de reconfigurare a complexului s-a demolat aproape toată pergola dintre spaţiile comerciale şi cinema. Suprafaţa pe care se desfăşura pergola este marcată cu roşu pe plan. Deocamdată nu există semne că s-ar continua demolarea, probabil clădirile fiind păstrate. Rămâne de văzut dacă nu cumva va fi refăcută aceea pergolă interesantă.

O astfel de demolare ar fi inflamat “iubitorii” Bucureştiului dacă ar fi fost vorba de o clădire din centru, de secol 19 sau din perioada interbelică. Demolarea sau continua distrugere a arhitecturii moderniste postbelice este însă privită cu indulgenţă, la fel cum majoritatea bucureştenilor vede alte proiecte distructive. Putem sta liniştiţi, nici în vest nu se simte bine arhitectura modernistă. Noţiunea de patrimoniu nu cuprinde din păcate această arhitectură decât pentru foarte puţine cazuri.

Să vedem şi câteva imagini de după demolare, eu aflând cam târziu, abia după ce a fost curăţată mare parte din resturi.

Sigur că nu mă aştept ca reacţiile să fie la fel de puternice ca în cazul Matache. Nu ajunsese Gloria la renumele Matache. Dar de ce nu am putea măcar iniţia o discuţie pe tema arhitecturii moderniste de calitate şi a modului în care trebuie să fie ocrotită. Poate ar fi cazul să avem zone protejate şi monumente de arhitectură chiar şi în afara zonei centrale, chiar în afara ideilor fixe şi stupide.

Ar fi interesant de văzut dacă nu putem stabili chiar în cartierele-dormitor zone protejate, suprafeţe prin care se pot salva clădirile de certă valoare. În acelaşi timp am putea să vedem şi o schimbare în spaţiul public al cartierului, investiţii şi modificări de calitate.Deocamdată suntem la momentul reabilitării termice, dar demolările încep treptat să afecteze şi cartierele, în special acele centre cu dotări cu suprafeţe tocmai bune pentru o dezvoltare anarhică.

Complexul Gloria nu este nici primul şi nici ultimul care va fi afectat de aceste dezvoltări fără strategie. Administraţia sprijinită de investitori privaţi face acelaşi lucru şi pe Buzeşti şi în cartierele moderniste. Acum sunt afectaţi alţi bucureşteni (un domn mi-a scris pe facebook că a depus deja o plângere la ISC privind modul ilegal şi periculos în care s-a desfăşurat demolarea). Rămâne de văzut ce minune de amenajare pregăteşte primăria de sector. Nu sunt optimist.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign