Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Nicolae Malaxa – portret din anii ’20 (?) și foto de grup din 1945

08 iunie 2014 Bucurestii Vechi Si Noi Istorie

de Victor Potra

Dacă știe cineva când a fost realizată fotografia, aștept informația cu mulțumiri anticipate.

Nicolae Malaxa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Răsfoind într-un moment de răgaz câteva vederi din arhiva George Potra, am găsit un portret al lui Nicolae MalaxaAm avut apoi curiozitatea să dau o căutare pe Google după fotografii ale lui Malaxa și am fost surprins să constat că există foarte puține portrete, deși industriașul român este una dintre figurile de primă mărime ale perioadei interbelice. Inclusiv articolul de pe Wikipedia folosește o poză la o rezoluție foarte slabă, scanată după un ziar. În consecință, conform principiului după care se ghidează acest blog – restituirea istoriei naționale către publicul larg, am decis să scanez și să retușez un pic fotografia și să o public online.

Nicolae Malaxa, portret, anii '20, verso

Portretul nu este complet inedit în spațiul virtual, am regăsit fotografia într-o variantă alb-negru, la o rezoluție slabă, pe web site-ul pro-bike.ro
Pe de altă parte, am găsit câteva articole despre Malaxa din care portretul acestuia lipsește. Sper ca publicarea acestei fotografii la o rezoluție și calitate decente să compenseze pe viitor această lipsă.

Fotografia este realizată în formă de carte poștală laStudio Julietta. De obicei asemenea portrete erau comandate de cel fotografiat pentru a trimite câteva rânduri prietenilor.
Pe spatele fotografiei nu există nici o dată, dar presupun că este realizată la începutul anilor ’20 sau înainte. Malaxa pare destul de tânăr (35 – 40), în plus obiceiul cărților poștale cu portret propriu a cam dispărut în anii ’30.

Dacă însă știe cineva când a fost realizată cu exactitate fotografia, aștept informația cu mulțumiri anticipate.

Redau mai jos și o altă fotografie care merită popularizată. Nicolae Malaxa se fotografiază la 29 aprilie 1945 alături de echipa de muncitori de la uzinele Malaxa (în curând 23 August), înainte de plecarea la București, după o lucrare executată în „plasa Slobozia”.

Nicolae Malaxa (al patrulea din stânga), 29 aprilie 1945

Aceasta fotografie face parte din extraordinara colecție lăsată de fotograful Costică Acsinte, recuperată (deocamdată doar parțial) prin admirabila muncă a lui Cezar Popescuhttp://colectiacosticaacsinte.eu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign