O insemnare din Thassos. Despre turism si evaziune fiscala

“Vezi ca proprietareasa te roaga sa-i dai in avans banii pe cazare. E gravida si trebuie sa nasca azi-maine si ii trebuie banii la doctor”. Astea au fost primele cuvinte pe care le-am auzit in parcarea de sub maslini, caisi, nuci si leandri imediat dupa ce am ajuns pe insula. Proprietareasa pensiunii- o femeie “frumoasa” dupa standardele elene (adica peste suta de kilograme)- chiar era gravida.Nu parea sa nasca urgent, dar cine suntem noi sa judecam…?

Imediat, cei din pensiunea de 4 camere, au livrat cate 200-250 de euro de cuplu, in functie de cate nopti statea fiecare cuplu. 40 de euro/noapte, negociat fara micutul dejun. Pe scurt, mia de euro/saptamana. Sezonul in Thassos tine din mai pana in septembrie. Carevasazica  5 luni. 20 de saptamani. 20 de mii de euro.Cate nopti ai rezervat, atatea stateai, ca altfel incurcai agenda facuta cu luni inainte. Chitanta sau factura? Ce`sh copil?

La restaurant. O masa rezonabila pentru o persoana nu depaseste 10 euro. 6 euro e o friptura cat casa (n-o poti manca in conditii normale) plus 2,5 euro o bere la sticla plus desertul care e mereu din partea casei. Pot fi gogosi, pepene, inghetata…dar e peste tot gratuit. Intr-un singur loc ne-a dat bon fiscal. Am intrebat pentru ce primim bon, iar chelnerul sincer ne-a spus: “E Garda in oras. Am fost preveniti!”

Cat am stat noi in acel restaurant de 18 mese, 12 erau full all-time. Facea mia de euro pe zi fara discutii.

Mi s-a stricat alternatorul in timpul drumului. Vassilis, un tip de pe ferry, si-a amintit ca are pe insula un var care se pricepe la alternatoare si mi-a dat numarul lui. Desi era sambata seara, dl. P. a venit imediat, mi-a rezolvat masina si m-a taxat corespunzator. Fara chitanta fara dureri de cap.

La un moment dat, am intrebat daca nu e evaziune tot ce fac ei. Mecanicul auto- care mai avea o pensiune si niste magazine de piese pe insula, mi-a spus secretul: Dom`ne, aici toti suntem rude. Veri de gradul unu sau doi. Daca unul dintre noi lucreaza pentru aia de la Fisc, ne anunta pe toti cand vin controalele. In saptamana aia lucram pe bune si dam chitante. In rest, de ce sa ne enervam turistii? Ei au venit sa uite de probleme, nu sa aiba altele de rezolvat pe cap. Noi nu facem evaziune pentru noi, ci pentru voi!, zice. Pacat ca asta nu intelege Europa! M-am uitat lung la el, i-am platit serviciile si am plecat. Daca omul avea la urma urmei, dreptate?