Bucurestiul sub ocupatie Germana

21 august 2014 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

Am primit doua fotografii foarte interesante realizate in timpul unei parade mililare germane pe Calea Victoriei, in Bucuresti. Fotografiile sunt realizate in Primul Razboi Mondial, cel mai probabil in anul 1917, in timp ce orasul se afla sub ocupatie Germana (Germano – Bulgaro – Turca, mai exact).

 

In acea perioada, Guvernul si Casa Regala se aflau in Iasi unde reorganizasera capitala iar tezaurul nostru era pe drum spre Rusia.

Fotografiile, cu autor necunoscut, surprind o importanta parada militara la care este prezent insusi celebrul Generalfeldmarschall August von Mackensen, unul dintre cei mai importanti lideri ai intregului razboi, desemnat Guvernator al Romaniei in 1917 si invins in cele din urma la Marasesti (stiti povestea cu “Pe aici nu se trece!”)

Pentru cei interesati de contextul istoric, gasiti aici mai toate informatiile necesare.

In prima fotografie, observam trupele germane defiland pe Calea Victoriei prin fata cladirii Casei Centrale ale Armatei. In stanga-mijloc, calare pe un cal alb, se alfa Guvernatorul Romaniei ocupate, Generalul August von Mackensen.

In centrul imaginii vedem cladirea Casei Capsa ce pare transformata intr-un fel de comandament al trupelor bulgare, daca este sa tinem cont de inscriptia “Domu” in chirilica (din cate stiu, in traducere inseamna “casa”) si de cei doi militari aflati la balcon.

Cladirea din dreapta Casei Capsa nu mai exista astazi, pe locul ei se afla spatiul verde din fata Romarta, actualul sediu BRD.

In fundal, in departare, in stanga-centru se vede Hotelul Continental din Pata Teatrului iar ceva mai aproape, in stanga Casei Capsa, o cladire ce nu mai exista astazi (pe locul ei este un bloc de apartamente ce are la parter magazinul “Victoria 46″), cladire in care a avut loc prima proiectie cinematografica din Romania. Proiectia a avut loc pe 27 mai 1896 prin prezentarea filmelor Lumière in birourile editoriale ale ziarului de limba franceza “L’Independence Roumaine”, cam la cinci luni dupa prima proiectie din istoria cinematografiei, realizata tot de fratii Lumière la Paris.

Un alt detaliu demn de mentionat este stalpul de iluminat public cu electricitate aflat la centru-stanga imaginii. In acea perioada iluminatul public electric exista doar in zona Palatului Regal – Teatrul National – Calea Victoriei – Parcul Cismigiu si era alimentat de catre cele doua generatoare Edison instalate in subsolul Teatrului National. Unul dintre acele generatoare exista inca si este expus la Muzeul Tehnicii din parcul Carol.

A doua imagine este realizata spre Casa Armatei (in stanga) si Hotel Capitol (in dreapta imaginii). Ii vedem pe superiorii Germani organizati in cadru festiv cu acelasi von Mackensen salutand calare pe calul alb. In in imagine el este usor obturat de militarul asezat in fata lui. 

Casa Armatei fusese transformata in sediul central al Politiei Germane, drept dovada sta inscriptia “Haupt – Wache” de pe centrul cladirii si ghereta soldatului din centru-dreapta. 

Sunt interesante si cele cateva personaje ce stau la balcoanele Hotelului Capitol, disting un soldat, probabil bulgar in dreapta si cineva ce semana cu o maicuta, in stanga 

Fotografiile pe care le-am primit sunt printuri originale si au dimensiunea 12x18cm.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign