In august, economia romaneasca lipeste pe usa un biletel pe care scrie: “Revin imediat!”

04 august 2014 Dan Popa Hymerion

Exceptie facand turismul, desigur, care in august explodeaza. Dar daca ne uitam la seriile lunare ale productivitatii, la comenzile noi din industrie, la comertul exterior (tot serii lunare), la constructii, totul pune o frana in august. August e luna nuntilor, a concediilor dar nu neaparat si a conceperii copiilor (daca ne uitam la numarul de nasteri din luna mai a anului urmator).

Explozia turismului din august nu cred ca mai trebuie demonstrata. Aproape toti vor sa isi faca concediul in aceasta luna. Iulie are reputatia de a fi prea calduroasa iar septembrie, ploioasa. August pica la tanc, din acest punct de vedere. Pentru pretentiosi….

turism

Sa luam productivitatea muncii, pe serii lunare. Am inceput cu 2006, ca datele sa ffie cat mai multe. Cu bara colorata in rosu avem productivitatea din august. Nu am mai trecut cifrele pentru ca nu ele sunt relevante ci dinamica lunara.

Pentru toate imaginile, pentru a le mari dati click pe ele.

productivitateaSa luam acum comenzile noi din industrie.

comenzi noiCu rosu aveti…dar stiti bine ce aveti cu rosu, asa ca n-o sa mai repet. Se vede cu ochiul liber ca august aduce o reducere a comenzilor. Managerii au si ei dreptul la concediu, la urma urmei.

Ca idee, uitati cum a explodat numarul nuntilor in luna august 2013:

casatorii diverturiGraficul este de la INS, el se poate clona pentru fiecare an.

LA exporturi avem aceeasi situatie ca in restul economiei. August inseamna scadere, ca exportatorii sunt si ei oameni si vor o mare, un munte…

exporturiLa constructii, lucrurile se complica usor. Datele nu mai sunt atat de cristaline. Avem asa:

constructiiNu am stat sa caut prea multe explicatii pentru ca nu am vazut un pattern. Daca il gasiti voi, dati-mi de stire. Multumiri anticipate.

In august, lumea se distreaza, dar nu face in mod necesar copii. Ca daca ar face, copiii s-ar naste prin luna mai a anului viitor. Iar daca ne uitam la date…

nasteriIn rest, asa cum am vorbit: pana in septembrie, economia isi ia o pauza. Isi incarca bateriile pentru alegerile care vin.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign