Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

O panorama a Bucurestiului

19 august 2014 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

Am primit zilele trecute originalul unei fotografii foarte interesante. Cel ce mi-a trimis-o sustine ca este realizata in anii 30. Mie imi este foarte greu sa o localizez in timp, nu este datata iar autorul este necunoscut. Eu i-am facut loc printre imaginile din colectia mea dar poate va fi distractiv sa o analizam impreuna.

 

Este evident ca imaginea este realizata de undeva din sudul orasului cu vedere spre nord. Sigur camera nu este amplasata exact pe axa sud-nord dar in mare cam asta este directia. Daca ar fi sa ghicesc, tinand cont de cateva repere si de distanta intre ele, cred ca punctul de statie se afla undeva prin zona Tineretului, zona de periferie la acea vreme.

Privind imaginea in detaliu, am descoperit cateva siluete intresante.

Detaliul de mai sus este o zona ceva mai usor de identificat. Vedem cladirea Camerei Deputatilor cu Mitropolia in imediata vecinatate. Un pic mai la dreapta se afla Cladirea CEC avand peste drum Palatul Muzeului de Istorie al Romaniei (Palatul Postelor in acea vreme). Undeva intre ele se afla ceea ce trebuie sa fie cladirea Galeriilor Lafayette.

Daca sunteti de acord cu mine, in detaliul acesta se disting siluetele Ateneului Roman si (cu greu) a Bancii Nationale. Inca nu stiu ce cladire se afla in stanga ateneului (turnul inalt) sau cele trei siluete de pana acolo.

Poate cel mai interesant segment este cel cu Cladirea Bursei (Biblioteca Nationala de langa BNR pe Str. Doamnei colt cu Ghica). Sunt foarte ciudate dimensiunile cladirii, nu imi imaginam ca poate fi atat de impunatoare. Mi-a fost foarte greu sa identific constructia, Google Earth mi-a fost de ajutor. Alaturi in dreapta se disting pe rand o mica parte din turnul cladirii in care isi are sediul BCR si turnul cladirii Fundatiei Carol (actualmente sediu de partide). Biserica Rusa este foart vizibila. Sincer sa fiu turla centrala e un pic supraponderala, am avut usoare dubii dar nu exista in zona o cladire cu o silueta asemanatoare.

Un pic mai jos de Cladirea Bursei trebuie sa fie o parte din Spitalul Brancovenesc demolat de Ceausescu. Am comparat cateva imagini ale cladirii cu silueta prezenta, asemanarea este evidenta.

Sunt insa intrigat de cladirea alba cu o arhitectura frumoasa din centru-jos al detaliului. Nu am reusit sa o identific, nici turla bisericii din dreapta ei.

Elemente interesante se mai gasesc si in extrema dreapta a imaginii. Se distinge cu usurinta turla Spitalului Coltea iar cu un pic de imaginatie vedem si turnul Bisericii Baratiei.

O privire de ansamblu mai naste cateva intrebari. De ex: Lacul din extrema stanga (pct.1, click pe imagine) daca este lac, care anume ?. La pct. 2 e ceva ce pare o biserica in constructie, parca este inconjurata de schele. Turnul de la pct. 3 trebuie sa fie destul de usor identificabil. Ce este rezervorul enorm de la pct.4 ?. Ar fi interesant de identificat biserica neagra de la pct.5, eventual si cladirea de alaturi. Ce apa curge in stanga jos a imaginii (pct.6)? Ar fi de bun simt sa nu fie Dambovita.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign