Primul bâlci urban din București, la Balkanik Festival

Un bâlci cu atmosferă de demult, dar cu accente de inspirație urbană, va avea loc în cadrul Balkanik Festival 2014, între 12 și 14 septembrie, orele 12:00-23:00, în Grădina Uranus (Str. Uranus nr. 144) din București. Potrivit organizatorilor, acesta va fi primul bâlci urban din istoria Bucureștiului.

Nici n-ai timp să te întristezi că au trecut lunile de vară, că îți dăm motive să te bucuri de toamnă. Te invităm să te aşezi comod pe baloții de paie acoperiți cu preșuri țărănești, în timp ce-ți citim meniul. N-avem mici cu muştar, dar avem Târg de mâncăruri tradiționale românești și balkanice: gemuri, murături, brânzeturi, produse bio, baclavale, rahat turcesc, cataif, alune, castane coapte, vată de zahăr, porumb fiert, turtă dulce și multe alte bunătăți de servit aici sau de luat acasă.

Dacă vrei mâncare mai zdravănă de servit la festival, te poftim în ritmuri balkanice la locul de Haleală, unde te așteaptă ceaunele cu sărmăluţe, fasole cu ciolan și mămăligă, gulaș unguresc, papricaș, dar și berbecuț la proțap, kebap, balik yemek și gozmele turcești.

Ca să-ți tihnească mâncarea, șezi alene în zona de lounge Tea&Coffee, unde poți să bei un ceai sau o cafea la nisip, în timp ce stai la taifas cu campionii barista (barmanul specialist în prepararea cafelei) ai României: Larenţiu Ştefan – dublu campion naţional Barista, Ecaterina Szasz- campion naţional Cafea la ibric, Paul C. Ungureanu – locul 8 mondial la Coffe in Good Spirit şi Alexandru Niculae – campion naţional la Brewes Cup.

Cu siguranță vei aprecia la Târgul de meşteri şi handmade măiestria meșteșugarilor şi artizanilor noștri și îndemânarea celor care au creat cu mâna lor podoabe și decorațiuni special pentru bâlciul urban. Dar și mai sigur de atât, știm că vei posta zeci de poze pe Facebook, neaparat cu hashtag-ul #balciurban, deoarece decorul te va îndemna să-ți faci multe selfie-uri. Am tras căruța cu paie să-ți fie la îndemână, am încărcat-o cu baloți și-ți punem la dispoziție mustăți de țigan şi bărbi, să simți că ești la Balkanik Festival.

Pentru copii n-am mai găsit tiribombe din rumeguș, dar vom încinge câteva jocuri de-or să plece cu obrajii roșii și cu zâmbetul larg de încântare după ce vor vedea spectacolele cu foc, circul și jongleriile. Doar e bâlci, nu așa. La zona dedicată celor mici, La hârjoneală by Creative Arts, copiii pot experimenta roata olarului, sticlăria, crearea de podoabe ţigăneşti şi pot participa la alte zeci de ateliere în specificul evenimentului. Cei foarte mici să-şi aducă lopăţelele şi găletuşele pentru ţarcul cu nisip!”, anunţă organizatorii, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Bâlciurile de altădată se organizau în marile orașe în preajma sărbătorilor. Bâlciul urban din cadrul cadrul Balkanik Festival din Bucureștiul are loc cu ocazia începerii toamnei. La târgul de mâncăruri tradiționale românești și balkanice vizitatorii vor găsi: gemuri, murături, brânzeturi, baclavale, rahat turcesc, cataif, castane coapte și amenajăm și locul de Haleală unde vor găsi mâncare mai zdravănă (fasole cu ciolan și mămăligă, gulaș unguresc, papricaș, dar și berbecuț la proțap, kebap, balik yemek și gozmele turcești).

Cea de-a patra ediție BALKANIK! Festival va avea loc între 12 și 14 septembrie, în Grădina Uranus din București, unul dintre spațiile magice ale Bucureștiului, care se deschide anual publicului doar la festival.

7 trupe vor lua cu asalt Grădina Uranus, amenajată special pentru Balkanik! Festival, iar evenimentul va fi marcat de multe prezențe în premieră pentru România și artiști care se află în turneu cu albumele proaspăt lansate. Line up-ul include show-uri explosive, în care muzica balcanică fuzionează cu sound-uri electro și psihedelice: Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE) și Kiril Dzajkovski (MK) feat. TK WONDER (US) & Ghetto Priest (UK) sunt „capete de afiș” și promit să satisfacă chiar și cele mai excentrice gusturi. Tot în premieră, Django Lassi (DE) și Caci Vorba (PL) vor face Bucureștiul să danseze pe nisipul de la Uranus, pe ritmuri de  electro-gypsy swingcore și gypsy fusion.

Evenimentul reprezintă şi revenirea în ţară a unor artişti iubiți care au mai fascinat fanii festivalului cu sound-urile lor unice. Printre ei se numără trupa proaspăt confirmată, Mahala Rai Banda (RO). Kottarashky & The Rain Dogs (BG) a fost revelația de la ediția de anul trecut și se numără printre artiștii inovativi care au pus vocile lăutarilor din satele bulgărești pe ceea ce ei numesc Balkan-psychedelic.Balkan Taksim (RO) este un proiect muzical foarte nou, creat de Sașa Liviu Stoianovici, Călin Torsan și Costel Barbaselu, ce își trage seva din folclorul balcanic și urcă pentru prima dată pe scena unui festival.

Abonamentele costa 130 lei și pot fi cumpărate din rețeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo şi reteaua librariilor Cărtureşti și Humanitas și de pe site-ul eventim.ro), online de pe balkanikfestival.ro, sau în sistem print at home, de pe easytickets.ro.

Festivalul este organizat de Asociația Culturală Metropolis, care se aşteaptă ca pe parcursul celor 3 zile și trei nopți la Grădina Uranus să fie prezenţi în jur de 12.000 de fani ai muzicii și culturii balcanice şi nu numai.

– Sursa-http://www.b365.ro/primul-balci-urban-din-bucure-ti-la-balkanik-festival_213616.html