CANTINA din cimitir, o noua afacere a Bisericii Ortodoxe. Cât costă un parastas lângă morminte

30 septembrie 2014 Bucurestii Vechi Si Noi A-mestecate

O noua afacere bisericeasca este in plin avant. Tot mai multe parohii ofera contra cost enoriasilor indoliati servicii de parastas. Mai precis, pe langa biserici si chiar in cimitire, au aparut cantine cu bucatari angajati unde se organizeaza mese. Nu toate au insa avize legale.

O noua afacere bisericeasca este in plin avant. Tot mai multe parohii ofera contra cost enoriasilor indoliati servicii de parastas, pe langa biserici si chiar in cimitire. Nu toate au insa avize legale. Este si cazul unei sali dintr-un cimitir din Bucuresti. Pentru ca n-au putut sa arate autorizatiile sanitare, administratorii au fost amendati de Sanepid cu 20 de mii de lei, informeaza stirileprotv.ro.

In cimitirul Andronache din Capitala, dupa primul rand de morminte ajungi la cantina de parastase. Parohia a angajat, pentru sala de mese, doua bucatarese si o menajera. Cine ajunge aici sa aranjeze o inmormantare e invitat sa implineasca, in cantina din cimitir, si datina pomenirii de dupa.

„Marfa din magazin o cumparati voi. Noi gatim si servim. 12 lei de persoana.
– Iar 12 lei inseamna
– 120 mii vechi, cate persoane atata platesti. Mai ai 12 persoane, platesti 1 milion 200, vechi.
-Si e valabil pentru oricine? poate veni oricine si din afara parohiei?
– Da, de unde vreti?
– Ce puteti sa gatiti?
– Tot ce vreti, de la sarmale, ciorba, gustari”, explica bucatareasa.

Afacerea pare sa mearga bine. Cel putin asa sustin groparii. Potrivit acestora, aici se organizeaza parastase „de trei ori pe saptamana si de cate 3-4 ori pe zi”.

Ideea de a gati si de a servi bucate mesenilor, la cativa metri de morminte NU este doar stranie ci in cazul de fata se face si fara avize. Desi Patriarhia Romana considera ca activitatea se desfasoara legal in Andronache, un control fulger, facut de reprezentantii Ministerului Sanatatii, a scos in evidenta contrariul.

”Am constatat ca intr-adevar in cazul Andronache nu exista autorizatie. Inspectorii au dat o amenda de 20 de mii de lei”, spune Oana Grigore, director comunicare Ministerul Sanatatii.

Cantinele din cimitir par sa fie totusi apreciate de enoriasi, pentru ca altfel nu s-ar fi inmultit. La Cimitirul Militar si la Cernica sunt initiative similare. Iar la Biserica Sfantul Dumitru, tot din Bucuresti, mai sunt cateva saptamani pana la sfintirea cantinei, aflata in aceeasi cladire cu o capela mortuara.

Inspectorii au demarat controale si miercuri pentru a vedea cate dintre salile de mese in care se tin pomeni contra cost functioneaza cu avize legale.

La Manastirea Cernica din Ilfov au aparut recent, chiar in cimitir, o sala de conferinte si o cantina pentru pomeni si parastase. La primele intrebari ale inspectorilor de la Directia de Sanatate Publica, reprezentantii lacasului de cult au raspuns ca familiile indoliate vin aici cu mancarea de acasa. Angajatii sugereaza cu totul altceva. „Unde e si cantina acolo se face si bucataria si tot acolo au facut”, spun angajatii.

Clientii, multumiti de pretul mai mic decat la restaurant, confirma ca au dat bani atat pentru chiria spatiului, cat si pentru servicii de alimentatie publica. „Au gatit ei. Peste, ciorba, friptura, de toate. Si eu m-am dus cu o jumate de vin”, a spus o clienta a cantinei.

Asa stau lucrurile la Cernica. Cantina, ridicata la doi pasi de morminte, gateste pentru cei care vor sa-si cinsteasca mortii.

O activitate pentru care reprezentantii cimitirului Andronache, din Bucuresti, au fost amendati cu 20.000 de lei in lipsa avizelor sanitare. Dupa Ministerul Sanatatii, in acest caz s-a sesizat si directia sanitar-veterinara.

”Se pare ca informatiile se confirma, dar asteptam nota finala a inspectorilor din teren. Joi vom analiza situatia si in functie de constatari vom lua masurile de rigoare. Ma gandesc la ANAF, la politie, serviciul antifrauda, Registrul Comertului si Ministerul Muncii prin Inspectoratul Teritorial de Munca”, spune dr. Ovidiu Zvoristeanu, director executiv DSVSA Bucuresti.

„- 12 lei de persoana. Facem un meniu cu vasele alea care sunt, cu coliva cu tot si marfa din magazin o cumparati voi. Si noi gatim, servim uite asa. Noi facem pachetele si daca omul e multumit si vrea sa ne mai da si noua ceva …ca avem salariile de bugetari…”, a spus o angajata, citata de stirileprotv.ro.

Clarificarea unor astfel de activitati e cu atat mai importanta, cu cat afacerea cantinelor bisericesti a luat avant in intreaga tara. La Biserica Sfantu Dumitru din Sectorul 2, ca de altfel si la Biserica Iancu Nou Balaneanu din acelasi sector, exista sali de mese in constructie.

– Sursa-http://www.b365.ro/cantina-din-cimitir-o-noua-afacere-a-bisericii-ortodoxe-cat-costa-un-parastas-langa-morminte_215654.html

CANTINA din cimitir, o noua afacere a Bisericii Ortodoxe. Cat costa un parastas langa morminte

CANTINA din cimitir, o noua afacere a Bisericii Ortodoxe. Cât costă un parastas lângă morminte
Foto: panoramio.com

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign