Centrul Bucurestiului in anii 1920 – Episodul 2

22 septembrie 2014 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

O nouă imagine și tot odată o nouă surpriză. Am găsit incă o fotografie aeriană în colecția Academiei Române, de data asta ilustrând centrul Bucureștiului în detaliu. Este vorba de 1920 -1925, înainte de marele boom imobiliar al anilor 30 ce va schimba radical întreaga zonă.

Avem reperele arhicunoscute: Ateneul Român (1), Palatul Regal (4) în versiunea veche și Hotelul Hilton (3) înainte de redecorare si extindere.

Găsim cu usurința Casa de Mode (2) cu vechiul acoperis cupolă, Restaurantul Cina (13) cu terasa de la intrarea principală, fără vedere directă spre Palatul Regal așa cum se întamplă azi și clădirea BCUB (6) prin fața căreia exista o linie de tramvai.

Bisericile sunt întodeauna cel mai bun reper. Vedem Biserica Kretzulescu (10) înainte de renovarea din 1935, Biserica Boteanu (11) cu turle ceva mai lungi decât azi, Biserica Albă (12) aproape neschimbată și Biserica Luterană (14) în a cărei imediate aproprieri, puțin mai jos – stânga, găsim o altă biserică(15), mai mică dar construită pe un tipar asemănător.

Dintre clădirile disparute trebuie să menționăm Jockey Club si Academia Comercială (8) dar și Banca Națiunei. Ele au fost demolate cu ocazia sistematizării zonei, în contextul apariției noului palat regal. A dispărut și Hotelul Imperial (8) o dată cu strada cu același nume, amândouă fiind “înghițite” de extinderea palatului.

Clădiri disparute găsim și în spatele BCUB, pe locul pe care acesta s-a extins (18) dar și în dreapta restaurantului Cina (17). E de remarcat și clădirea în formă de potcoavă (9) ce probabil a fost parte a grajdurilor regale.

Probabil prietenii de la Artmark vor fi încântați sa redescopere clădirea în care tocmai s-au mutat (16).

Fotografia aparține Academiei Române și a ajuns la noi prin grija d-lui curator Emanuel Bădescu căruia îi mulțumim incă o dată.

UPDATE!

Raiden completează:

A – Hanul Kretzulescu, demolat in anii ’30.
B – Palatul Domnesc (Casa Golescu), utilizat de Cuza si Carol I, ulterior completat cu corpurile vechiului Palat Regal.
C – Vechiul sediu al Ministerului de Interne (pentru o perioada, si al Consiliului de Ministri), dinainte de constructia pe acelasi amplasament a monumentalei cladiri ce a adapostit dupa 1947 CC al PCR, iar in zilele noastre gazduieste mai multe ministere.
D – nu sunt sigur, dar ar putea fi ceea ce Regele Mihai numea “Casa Mica”, unde locuia monarhul (acesta nu rezida in Palatul Regal).
E – Hotelul Splendid, bombardat in 1944 si demolat dupa razboi. Pe locul lui si al caselor din spatele lui s-a trasat, la finele anilor ’50, prelungirea strazii Sirbei-Voda (intre Ion Campineanu/Luterana si Calea Victoriei).
F – Cladire ce adaposteste un sediu al Curtii de Conturi, pe str. Georges Clemenceau.
G – Casa cu cupola, pe coltul Caii Victoriei cu str. George Enescu (fosta str. Alexandru Lahovari), demolata “la pachet” cu intregul cvartal dimprejurul cladirii MICA-Nestor, imobil prabusit la cutremurul din martie 1977.
H – Casa Paucescu – Legatia Austro-Ungara, ulterior Directia a V-a a Securitatii Statului, actualmente sediul Uniunii Arhitectilor.

Alte precizari:

– biserica notata cu (15) de tine este Biserica Calvina, demolata prin 1960, odata cu ridicarea salii Palatului si a ansamblului de blocuri dimprejur. Biserica, ramasa stinghera pe maidan, stirbea maretia noii sali de congrese a Partidului Muncitoresc Romin, asa ca trebuia sa dispara.
– pe langa intersectia Luterana-Campineanu ar trebui sa se afle Muzeul Kalinderu, o casa foarte frumoasa.
– 3 biserici au disparut la constructia ansamblului dejist “Piata Palatului RPR”: Sf. Ionica, Brezoianu si Stejarul. Acestea s-ar gasi in zona de verdeata continuata in stanga panoramei.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign