LA PAS PRIN BUCUREȘTI: Spitalul Clinic Colentina

La 25 ianuarie 2014 se împlinesc 150 de ani de când a fost dat în folosință Spitalul Colentina din București, construcția fiind inaugurată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1864, cu ocazia aniversării a cinci ani de la Unirea Principatelor Române.

Foto: www.spitalul-colentina.ro

Construirea Spitalului Clinic Colentina a fost începută în anul 1858, de Epitropia Spitalului Sf. Pantelimon, când prințul Scarlat Ghica a hotărât ctitorirea așezământului medical denumit la acea vreme „Noul Pantelimon” pe un teren de 8,73 hectare, donat de domnitorul Grigore Ghica. Construirea noului spital a început după planul întocmit de arhitectul M. Hartl și aprobat de Scarlat Ghica, dar în iulie 1859 s-a dispus demolarea construcției, care nu întrunea calitățile tehnice. Lucrările au reînceput în anul 1862 (pentru un singur pavilion) și au fost finalizate la sfârșitul anului 1863. Spitalul a fost inaugurat în ianuarie 1864. „Noul Pantelimon” asigura bolnavilor servicii medicale și chirurgicale, având fiecare câte 50 de paturi și un serviciu de consultații gratuite. Pavilionului inițial i s-au mai adăugat două clădiri ce reprezentau locuințele personalului. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea au fost construite alte pavilioane și clădiri speciale, printre care două pavilioane separate (a 20 de paturi fiecare) pentru boli contagioase, în 1886.

Profesorul Gheorghe Marinescu a fost numit, la 1 mai 1897, medic-șef în Spitalul Sf. Pantelimon. În 1919, clinica de boli nervoase a fost transferată de la Spitalul Sf. Pantelimon la Spitalul Colentina, sub conducerea prof. Dr. Gheorghe Marinescu. Tot aici s-a mutat prima secție de boli profesionale din țara noastră (1952), înființată, inițial, de prof. Dr. Dinischiotu, la Spitalul Bucur. O perioadă a existat un serviciu de boli venerice, care dispunea de laboratoare de specialitate și avea un total de 300 de paturi (condusă de dr. Aristotel Banciu), ulterior aici transferându-se clinica dermatologică de la Spitalul Colțea (1939).

În anul 1951, a fost înființat Serviciul Clinic de Ortopedie, cu 105 paturi, condus de dr. Dimitrie Pintilie, un excepțional inovator de aparatură, instrumentar, tehnici operatorii și un deosebit formator de cadre de specialitate. Înființarea Clinicii Medicale este legată de numele acad. prof. dr. N.Gh. Lupu, corifeul medicinii interne românești, creatorul primului Institut de Medicină Internă din țară.

În Spitalul Colentina și-au desfășurat activitatea primele femei medic din România: Hermina Walch Kamischi și Elena Manicatide Wehnert.

Alături de cei amintiți, o contribuție deosebită la științele medicale au avut și alte personalități ale Spitalului Colentina: profesorul A. Șuțu (1837-1919), dr. Florea Teodorescu (1842-1907), profesorul Alexandru Cosăcescu (1887-1951), profesorul Ion Iacobovici (1879-1959), dr. Ion Manulea (1873-1956).

Din 1995, în localul Clinicii de Dermatologie funcționează Secția Boli Parazitare, secție unică în București, cu activitate universitară. În urma demersurilor făcute de conducerea spitalului, din 15 decembrie 2001, a fost deschisă o Secție de Recuperare Medicală, cu 30 de paturi.

În prezent, Spitalul Clinic Colentina este o unitate sanitară de importanță națională, care adăpostește 9 clinici universitare(două clinici de Medicină Internă, două clinici de Chirurgie, Ortopedie, două clinici Dermatologie, patru clinici de Neurologie, Medicina Muncii). Din punct de vedere al capacității de diagnosticare, Spitalul Clinic Colentina are în incinta sa, printre altele, un puternic centru de imagistică medicală și un centru de analize de laborator pentru toți parametrii uzuali și analize speciale.

alternative text
 

alternative text

Noul centru de diagnosticare a bolilor oncologice din Spitalul clinic Colentina 
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

Din punct de vedere al capacității de tratament, Spitalul Clinic Colentina are în dotarea sa șapte săli de operație dotate complet pentru specialitățile: ortopedie, chirurgie generală, chirurgie plastică și dermatologie. Pentru spitalizare continuă spitalul are în dotare 820 de paturi, la care se adaugă 60 de paturi pentru spitalizare de zi repartizate.

sursa-www.agerpres.ro