LA PAS PRIN BUCUREȘTI: Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”

03 octombrie 2014 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” funcționează în Palatul Fundației Universitare ”Carol I”, pe strada Boteanu nr. 1, în Piața Revoluției din sectorul 1 al Capitalei. Este principala bibliotecă cu caracter universitar din București.

Foto: (c) LIVIU SOVA/ AGERPRES ARHIVA

Istoricul clădirii și al instituției găzduite începe la 3 mai 1891, când, într-o scrisoare adresată Președintelui Consiliului de Miniștri, Regele Carol I își declara „dorința de a înființa un așezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultățile din țară, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă”.

Concepția edificiului a fost încredințată arhitectului francez Paul Gottereau, autor al Palatului Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economii și al vechiului Palat Regal. Lucrările, începute în 1891, vor fi finalizate în 1893. Următorii doi ani, până în 1895, au fost consacrați dotării și amenajării.

Clădirea Fundației ‘Carol I’, anul 1935
Foto: (c) RADOR/ AGERPRES ARHIVA

Inaugurarea Fundației Universitare ”Carol I” a avut loc la 14 martie 1895. Timp de 50 de ani, aceasta a contribuit la formarea elitei intelectuale, acordând subvenții, burse studenților cercetători merituoși și tipărind tezele valoroase de licență sau doctorat.

Din 1911 și până la 9 mai 1914, clădirea a fost extinsă cu un amfiteatru de peste 500 locuri, cu 4 săli de lectură și depozite, biblioteca fiind dotată la nivel european. În 1925, aici a avut loc prima Conferință a bibliotecarilor, iar între 1924 — 1927, s-au ținut ședințele Institutului social-român, sub conducerea lui D. Gusti și cele ale Institutului de Literatură prezidat de Mihail Dragomirescu.

La 12 iulie 1948, bibliotecii fundației i se atribuie statutul de Bibliotecă Centrală a Universității ”C. I. Parhon” din București, devenind, astfel, centrul coordonator al rețelei de biblioteci de facultate a Universității din Capitală. Denumirea a fost schimbată, în cea actuală, la 5 aprilie 2006.

În urma evenimentelor din decembrie 1989, clădirea a fost cuprinsă de flăcări, fiind transformate în cenușă peste 500.000 de volume, numeroase ex-librisuri, hărți vechi și aproape 3.700 de manuscrise aparținând unor mari personalități ale culturii române între care Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Coșbuc, Blaga, M. Eliade. În mod miraculos, a scăpat de furia flăcărilor manuscrisul celebrului roman ”Maitreyi” de Mircea Eliade.

Decembrie 1989; tancuri vis-a-vis de Biblioteca Centrală Universitară
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU/ AGERPRES ARHIVA

Din 1990, încep sub egida UNESCO demersurile atât pentru reconstrucția edificiului, cât și pentru extinderea și modernizarea lăcașului de cultură. Între 1990 și 2000, Unitatea Centrală și-a continuat activitatea publică în ansamblul de clădiri din Calea Plevnei nr. 59. La 28 februarie 1994, a devenit prima mare bibliotecă universitară din România care, a introdus un sistem informatic integrat.

Foto: (c) LIVIU SOVA/ AGERPRES ARHIVA

În iunie 1994, s-a realizat conectarea completă și permanentă la Internet. La 21 noiembrie 2001, a avut loc redeschiderea Unității Centrale a Bibliotecii, iar în noiembrie 2008, biblioteca și-a recăpătat complet aspectul inițial.

La 10 noiembrie 2005, a avut loc marcarea a 110 ani de la inaugurarea Fundației Universitare ”Carol I”, eveniment la care a participat, ca invitat de onoare, Majestatea Sa, Regele Mihai.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA/ AGERPRES ARHIVA

La sfârșitul anului 2013, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” dispunea de un fond de publicații pe suport fizic de 1.867.894 volume, dintre acestea 709.151 fiind adăpostite în Unitatea Centrală. În cadrul Universității din București, B.C.U. ”Carol I” este centrul coordonator al unei rețele formate din 15 biblioteci de facultate ale căror colecții de documente sunt dedicate procesului didactic curent.

Printre sălile bibliotecii se numără: sala de lectură Europa, dedicată documentației europene, legislației, publicațiilor comunitare și ale instituțiilor și organizațiilor internaționale; sala Minerva, ce cuprinde bibliografii, cataloage, dicționare, enciclopedii etc.; sala G. Dem Teodorescu, ce găzduiește publicații seriale; sala Titu Maiorescu, cu volume dedicate arheologiei, filosofiei, psihologiei, religiei, istoriei etc.; sala Ștefan Octavian Iosif, cu artă, folclor, lingvistică și literatură și sala Constantin Rădulescu-Motru, dedicată studiului astronomiei, chimiei, matematicii și managementului.

sursa-www.agerpres.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign