Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Marasesti – Splaiul Unirii, vedere aeriana 1924

03 octombrie 2014 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

O scurta vizita la Cabinetul de Stampe al Academiei Romane a dat roade nebanuite. Prin amabilitatea d-lui curator Emanuel Badescu avem acces la cateva panorame aeriene ale Bucurestiului anilor 1920, fotografii aflate in fondul Academiei Romane ce vor fi publicate in secvente diferite.

Intr-o prima imagine datata 1924 descoperim o zona rar fotografiata. Este vorba de partea de est a capitalei cu edificiile din zona Marasesti – Splaiul Unirii. Bulevardul Marasesti se afla in prim plan, perpendicular pe linia de orizont dar si pe Splaiul Unirii cu foarte vizibila albie a Dambovitei. La intersectie (centru-sus) observam Podul Marasesti (11.) iar in stanga lui identificam cu usutinta Biserica Bucur (1.) si Manastirea Radu Voda (2.) cu turnul clopotnitei si Institutul Teologic.

De altfel, zona fiind radical schimbata bisericile raman singurele reperele relevante. Gasim biserica Dobroteasa (3.) si biserica Tabacari (5.) in dreapta dar si biserica Slobozia (7.) in stanga jos. Vedem si doua biserici disparute: frumoasa biserica Olteni (6.) demolata de regimul comunist in 1987 si Biserica Sf. Nicolae (8.).

Piata Bucur (4.) exista si astazi asa cum mai exista si unele cladiri (9.) si (10.) dar ca ansamblu general zona este de nerecunoscut. Diversele sistematizari au modificat in mod repetat perspectiva, culminand cu demolarile din perioada comunista. In prezent ceea ce se vede in dreapta-sus a imaginii este ocupat de cladirea nefinalizata a Bibliotecii Nationale si de alte structuri comuniste incepute dar abandonate.

Evident, daca identificati si alte lucruri importante, ajutorul vostru este binevenit.

Update! Raiden ne trimite informatii suplimentare:

A – Viitoarea Piata Marasesti (aprox.actualul amplasament al Camerei de Comert)
B – Posibil Sinagoga Mare
C – Scoalele Primare “Enachita Vacarescu” din Calea Serban-Voda
D – Printre putinele case cu pridvor si coloane de drept ramase, tot pe Calea Serban-Voda. A scris despre ea si Radu Oltean: http://art-historia.blogspot.com/2008/10/case-vechi-cu-pridvor-din-bucuresti.html

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign