Producem puțin, cumpărăm puțin. România, penultima în UE la consumul individual

16 decembrie 2014 Business Cover Business Cover

 

România e în coada listei UE și în ceea ce privește consumul individual calculat în funcție de puterea de cumpărare standard. Suntem undeva la 57% din media Uniunii Europene, sub noi sunt doar bulgarii cu 49%.

Evident, veniturile mici, puterea redusă de cumpărare și finanțarea problematică ne pun pe acest loc în ceea ce privește consumul individual.

Cel mai mare consum individual pe cap de locuitor e în paradisul fiscal numit Luxemburg, țară pe unde-și plimbă profiturile făcute, inclusiv în România, o mulțime de corporații pentru a diminua nivelul taxelor plătite. În Luxemburg consumul individual (Actual Individual Consumtion per capita – AIC) e cu 36% mai mare decât media UE.

Consumul individual

Pe locul doi e Germania, cu un consum cu 22% mai mare decât media uniunii, Austria e pe trei, cu 20%, iar Danemarca, Suedia, Finlanda și Marea Britanie împart locul patru cu un AIC cu 15% peste media UE.

Cea mai bine poziționată țară din zona de est a continentului e Lituania cu 78% din media Uniunii Europene.

CONSUMUL INDIVIDUAL VERSUS PIB PE CAP DE LOCUITOR

Spuneam că România e penultima la AIC, dar nu e ca și cum această poziție ar fi nemeritată. Dacă e să ne uităm la PIB pe locuitor suntem tot penultimii, cu 55% din media UE și, evident, cu bulgarii în spate.

Dacă luăm însă raportul  dintre consumul individual și PIB per capita la puricat, apar niște chestii interesante. Luxemburg, de exemplu,are un PIB per capita uriaș, cu 157% peste media UE, fiind urmat la mare distanță de Germania, cu doar 22%. Diferența e că Germania (ca și noi de altfel) își produce banii, în vreme ce Luxemburg beneficiază de ceea ce au produs alții (inclusiv noi sau Germania ca să rămânem la aceleași țări).

Dincolo de asta, iată Germania are, ca raportare procentuală cel puțin, un AIC egal cu PIB per capita, ambele fiind de 22% peste media UE. În schimb, Austria, Suedia sau Danemarca au PIB per capita mai mare decât consumul individual (atenție vorbim aici despre relația acestora cu media UE).

În zona de est a continentului, Cehia, Slovenia, Slovacia și Ungaria au PIB per capita mai mare decât consumul individual, în vreme ce Polonia și România, cele mai mari piețe din regiune, sunt pe poziții contrare. Raportul dintre AIC și PIB per capita e 75%/67% și, respectiv 57%/55%.

sursa-http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign