LA PAS PRIN BUCUREȘTI: Stadionul Ghencea

Stadionul Ghencea, cea mai modernă arenă de fotbal din România, până la construirea Național Arena, a fost inaugurat la 9 aprilie 1974, cu ocazia meciului amical dintre Steaua București și echipa iugoslavă OFK Belgrad, scor 2-2.

Stadionul Ghencea înainte de meciul de fotbal dintre Steaua București — Twente Enschede (1-1), Europa League, Grupa H
Foto: (c) DAVID PASARIS/AGERPRES ARHIVĂ

Poziționat în sud-vestul Capitalei, în cartierul Ghencea, stadionul „Steaua” face parte din „Complexul Sportiv Steaua”, fiind o arenă tipică de fotbal (fără pista de atletism).

În august 1991 a fost inaugurată instalația de nocturnă cu o capacitate de 1.400 lucși, la un meci Steaua — FC Bacău (scor 4-1). Mai târziu, în 1996, arena din Ghencea a fost modernizată în totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilitățile fiind aduse la standardele vremii. Stadionul Steaua are o capacitate de 27.063 de locuri pe scaune, plus alte 961 de locuri la tribuna oficială (238 locuri la lojă VIP — 17 loje a câte 14 locuri — și alte 723). Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 30.000 locuri, dar când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 27.063.

Unic, prin facilități, stadionul poate găzdui partide de fotbal la cele mai înalte standarde, atât în ceea ce privește confortul spectatorilor, cât și al securității. Tribuna I este acoperită, are o sală de conferințe de presă de 100 de locuri, sistem de monitorizare interior și exterior, sistem de alarmă monitorizată, club de recreere, restaurant și hotel pentru echipă, cabinet medical, saună, jacuzzi, bazin de recuperare pentru sportivi, salon masaj, cizmărie, spălătorie, bufet și bar pentru protocol, parcare interioară, garaj. Stadionul este dotat cu un sistem de supraveghere a spectatorilor dotat cu șapte camere fixe și 9 camere mobile, acestea având posibilitatea de a lua imagini chiar și de la intrarea spectatorilor în stadion. La tribuna oficială există o cameră de monitorizare performantă care este folosită, în caz de nevoie, de către forțele de ordine.

În prezent, pe acest stadion, echipa Steaua București dispută alternativ cu Arena Națională meciurile considerate acasă din campionatul intern și din competițiile europene fotbalistice. Între 2011 și 2012, stadionul a rămas câteva luni nefolosit din cauza neînțelegerilor cu privire la costurile închirierii bazei sportive dintre finanțatorul echipei Steaua București, George Becali și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, proprietarul arenei de fotbal.

Meciul de fotbal Steaua — Anderlecht (3-0), returul semifinalei Cupei Campionilor Europeni
Foto: (c) MIHAI ALEXE/AGERPRES ARHIVĂ

Arena din Ghencea este stadionul unde au fost obținute cele mai mari performanțe ale fotbalului românesc, fosta câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, Steaua București, cât și naționala României disputându-și aici majoritatea meciurilor. Primul meci jucat de echipa națională pe Ghencea a fost pe 23 martie 1977 împotriva Turciei, scor 4-0, în cadrul unui meci contând pentru Cupa Balcanică.

Meci de fotbal între Steaua București și FC Constanța
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES ARHIVĂ

Gheorghe Hagi spunea despre această arenă: „Stadionul Steaua te face să te simți fotbalist, simți publicul aproape și începi meciul cu un avantaj de un gol”. Meciurile Stelei cu Anderlecht, Glasgow Rangers, Spartak Moscova, IFK Goteborg, FC Barcelona, Juventus Torino, Borusia Dortmund, Paris Saint-Germain, Atletico Madrid etc., dar și ale tricolorilor cu Spania, Danemarca, Belgia, Țara Galilor, Portugalia, Ungaria etc., rămân în memoria iubitorilor sportului cu balonul rotund din țara noastră.

Suporteri scoțieni pe stadionul Ghencea la meciul dintre FC Steaua București — Motherwell FC (3-0), Europa League, tur preliminar
Foto: (c) GRIGORE POPESCU/AGERPRES ARHIVĂ

În decembrie 2014, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis acțiunea Clubului Sportiv al Armatei Steaua (CSA) și au decis ca brandul „Steaua” să nu mai fie deținut de echipa de fotbal a lui George Becali, finanțatorul clubului FC Steaua.

În urma acestei decizii, reprezentanții clubului de fotbal s-au întâlnit cu reprezentanții CSA pentru a ajunge la o înțelegere, astfel încât să nu afecteze activitatea echipei de fotbal și să nu producă prejudicii de imagine celor două cluburi sau sportului românesc. Cele două cluburi au anunțat că vor continua discuțiile în vederea elaborării termenilor viitoarei colaborări, definitivând elementele concrete de punere în practică a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.

CSA a dat în judecată societatea care deține echipa de fotbal Steaua București, Asociația Fotbal Club Steaua, dar și SC Fotbal Club Steaua București SA, SC FCSB Marketing SRL (fosta SC Durby Sports Business SRL) și SC Ostrovit SA, susținând că acestea dețin ilegal marca „Steaua”.

sursa-http://www.agerpres.ro/