BucurestiFM iti spune povestea Casei Presei Libere

24 martie 2015 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

BucurestiFM iti prezinta cladirea cunoscută iniţial sub denumirea de “Complexul Casa Scânteii” in cadrul seriei povesti de Bucuresti.

Povesti de Bucuresti Casa Presei Libere 4Clădirea a fost construită între anii 1952 si 1597, pe locul fostului hipodrom Băneasa care a fost complet închis abia în 1960, la decizia lui Gheorghe Gheorghiu- Dej pentru a face loc unei noi aripi a clădirii.

Povesti de Bucuresti Casa Presei Libere 1Complexul are o înaltime de 91.6 metri, fără antena de televiziune, care măsoară 12.4 metri, şi a fost cea mai înalta clădire din Bucureşti între anii 1956 si 2007.
Clădirea se întinde pe 136.000 metri pătraţi şi este alcătuită dintr-un corp central format din 13 etaje si 85 m înalţime şi 4 corpuri laterale, mai mici.

Povesti de Bucuresti Casa Presei Libere 6Întreaga clădire a fost gândită să fie funcţională, corpurile comunică între ele, s-au realizat multe săli, dar si spaţii de birouri.
Clădirea mai are şi o curte interioară şi două ansambluri în formă de “U”.

Stilul arhitectural predomninant este cel realist-social, dar din cauza puternicelor influenţe staliniste şi a tendinţei timpului de a copia clădirile sovietice, Casa Scânteii imită arhitectura Universităţii de Stat “Lomonosov” din Moscova.

Povesti de Bucuresti Casa Presei Libere 9Pe turnul principal, pe toate cele patru faţete, se regăseşte stema Partidului Muncitoresc Roman, reprezentată pe fundal de marmură roşiatică.
De asemenea pe pereţii clădirilor se întâlnesc patru motive repetitive: alfabetizarea şi ştiinţa pentru
întregul popor, industrializarea generalizată, secera si ciocanul ce Povesti de Bucuresti Casa Presei Libere 7reprezentă simbolul universal al comunismului şi steaua socialistă în 5 colţuri.

Turnuleţele ce termină fiecare corp lateral sunt decorative, ornate cu ferestre asemenatoare cu cele ale mânastirilor vechi.

În 1989 Casa Scânteii s-a transformat în Casa Presei Libere, Combinatul Poligrafic în Regia Autonomă a Imprimeriilor Coresi şi mai târziu în Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi.

În prezent, Casa Presei Libere găzduieste zeci de publicaţii printre care se numară Adevarul, Jurnalul Naţional, Cotidianul, agentii de presa precum Rompres, edituri şi tipografii.

sursa- http://bucurestifm.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign