Consumatorii îmbină comerțul clasic cu cel online

30 mai 2015 Business Cover Business Cover

La nivel mondial, un sfert dintre consumatori deja comanda online produse de băcănie, în timp ce 61% cred că vizita la alimentară este o experiență plăcută și antrenantă. Zona Asia-Pacific este lider (60%) în intenția de a utiliza opțiunile de retail digital.

Potrivit noului studiu Nielsen „Global E-commerce and the New Retail”, un sfert dintre respondenți declară că deja comandă produse de băcănie online cu livrare la domiciliu și mai mult de jumătate (55%) doresc să comande în viitor. Studiul a analizat răspunsurile online a 30,000 de respondenți din 60 de țări, pentru a înțelege cum va afecta tehnologia digitală piața de retail în viitor. Raportul analizează cum este folosită tehnologia digitală de către consumatori și oferă indicii despre modul în care producătorii și retailerii pot alege soluții flexibile pentru a îmbunătăți experiența de cumpărare și pentru a crește traficul și vânzările în fiecare canal.

Vestea bună pentru retailul tradițional (din „cărămidă și mortar”) este că click-urile nu vor înlocui prea curând „cărămizile”. Cumpărăturile online au o serie de beneficii, dar magazinele fizice au și ele avantaje puternice a€“ mai ales pentru piața de FMCG. De fapt, majoritatea respondenților la nivel global (61%) declară că mersul la cumpărături este o experiență plăcută și antrenantă. Un procentaj similar (57%) consideră această vizită la magazin drept o ieșire plăcută cu familia.

Cu toate acestea, studiul Nielsen arată cum click-urile într-adevăr a€œconduc până la caramizi”, iar această informație este foarte importantă pentru retaileri și producători, care trebuie să interacționeze cu clientul cât mai devreme pe calea până la cumpărătura finală. Găsirea magazinului, crearea listei de cumpărături, verificarea prețurilor, analiza produselor, citirea comentariilor altor utilizatori sau a conținutului publicat de producători și retailer sunt punctele de contact de pe această cale.

„Comerțul conectat este o realitate”, a spus Patrick Dodd, președinte al Global Retailer vertical, Nielsen. a€œConsumatorii nu mai cumpără exclusiv online sau offline, ci au o abordare combinată, folosind canalul care se potrivește cel mai bine nevoilor lor. Cei mai de success retaileri și producători vor fi cei care se plasează la intersecția dintre lumea fizică și cea virtuală, folosind tehnologia pentru a satisface cumpărătorul oriunde, oricum și oricând dorește acesta să cumpere”.

Retailerii au multe opțiuni de digitalizare în magazine, cum ar fi cupoane pe mobil, aplicații pentru liste de cumpărături sau furnizarea de informații prin Wi-Fi în magazine. Folosirea cupoanelor mobile (18%) și listele mobile de cumpărături (15%) sunt cele mai utilizate forme de angajament digital în-store pe care le menționează respondenții la nivel global, cu aproape două treimi din ei intenționând să le folosească în viitor (65, respectiv 64%). 14% din respondenți au descărcat deja aplicația mobilă a progamului de fidelitate a unui retailer pentru a primi informații despre oferte, iar 63% sunt dispuși să folosească o aplicație, dacă este disponibilă. Aproximativ unul din 10 respondenți (12%) se conectează pe Wi-Fi în magazine pentru a primi informații despre oferte, 11% folosesc computerele din magazine pentru a vedea gama lărgită de produse și tot 11% scanează QR coduri pentru a accesa informații suplimentare.

CE CUMPĂRĂM ONLINE ȘI OFFLINE?

Coșurile virtuale nu le oglindesc neapărat pe cele fizice. De fapt, relația dintre cele două este de cele mai multe ori una inversă. În SUA, de exemplu, mixul de produse vândute online este de aproximativ 60% non-food și 40% food, ce reprezintă exact imaginea inversă a bunurilor de larg consum din magazine, care este 60% food și 40% non-food.

„Consumatorii îmbrățișează ideea de a cumpăra anumite produse online, dar unele categorii sunt pur și simplu mai potrivite pentru comerțul online decât altele” declară Dodd. „În timp ce anumite produse de larg consum vor servi că o a€œrampa de pornire” pentru noi categorii online, rațele de adoptare variază de la piață la piață. Înțelegerea a ceea ce consumatorii cumpără, atât online cât și offline, va va permite să prioritizați inițiativele digitale și să organizați acțiuni în categoriile care măresc coșul de cumpărături și frecvența vizitelor în magazin.”

Prin urmare, care sunt categoriile care au cel mai mare potențial pentru un succes în lumea digitală și care sunt cele mai potrivite pentru magazinele tradiționale?

În general, categoriile care pot fi depozitate – precum produsele de îngrijire personală și produsele de uz casnic – reprezintă prima alegere pentru e-commerce, în timp ce produsele cu uz imediat, precum alimente proaspete și congelate, condimente și băuturi, vor avea un grad de adoptare mai lent. Totuși, regulile generale nu se aplică pentru fiecare piață. De exemplu, în China, țară care a cunoscut o creștere fenomenală a produselor FMCG achiziționate online, produsele alimentare au reprezentat principalul motor de creștere. Între 2013 și 2014, cotă de piață a laptelui și a ciocolatei în mediul online au crescut cu 91%, respectiv 59%. În plus, există o oportunitate extraordinară în segmentele de nișă a€“ în mod special privind alimentația sănătoasă precum și alte categorii care sunt mai greu de găsit la raft.

Când vine vorba de preferințele legate de cumpărăturile din magazin, peisajul de retail pentru țările dezvoltate este diferit față de cel din țările în curs de dezvoltare. În țările dezvoltate, vânzările sunt concentrate în supermarketuri mari și hypermarketuri, reprezentând 61% din vânzările de produse de îngrijire personală, 62% produse alimentare și băuturi și 79% produse de îngrijire casnică. În categoriile produselor alimentare și băuturi, magazinele din comerțul tradițional reprezintă 20% din vânzări. Similar, referitor la produsele de îngrijire persoanla, 22% din vânzări provin din farmacii.

În țările în curs de dezvoltare, peisajul este mult mai fragmentat. Produsele alimentare și băuturile reprezintă categoria cea mai concentrată. 45% din vânzări provind din comerțul tradițional. Produsele de îngrijire personală și cele de uz casnic, pe de altă parte, sunt împărțite pe patru canale: farmacii, hypermarketuri, supermarketuri și magazine tradiționale. Deși hypermarketurile și supermarketurile cresc în aceste piețe, importantă magazinelor din comerțul tradițional nu ar trebui ignorată.

UNDE CUMPĂRĂM DIN MAGAZINE?

Pentru toate cele trei categorii incluse în studiu (produse alimentare și băuturi, produse de uz casnic și produse pentru îngrijirea personală), cel mai mare canal din punct de vedere al vânzărilor nu a fost și cel care a avut cea mai mare rată de creștere, indicând o fragmentare în creștere a cotei globale de piață a comerțului. În categoria produselor alimentare și a băuturilor, magazinele tradiționale cresc cel mai rapid (+5%). Supermarketurile și hypermarketurile rămân în continuare importante pentru aceste categorii, dar consumatorii se bazează din ce în ce mai mult pe formatele mai mici precum magazinele tradiționale, care îndeplinesc nevoile lor privind confortul și rapiditatea. Povestea este similară pentru produsele de uz casnic și de îngrijire personală.

„Supermarketurile mari și hypermarketurile reprezintă jucători importanți în peisajul de retail la nivel global și acest lucru va continuă și în viitor”, declară Dodd. „Dar magazinele de format mai mic au o pondere considerabilă în unele categorii și cresc în altele. Eforturile legate de distribuție ar trebui să se bazeze pe o combinație între ambele variante. Înțelegerea locului în care consumatorii cumpără și ce categorii achiziționează va ajută să dezvoltați strategii mai precise, pentru fiecare piață în parte”.

Consumatorii au mai multe opțiuni de cumpărare ca oricând, și, pe măsură ce canalele se dezvoltă, construirea și protejarea loialității nu este o sarcină ușoară. Pentru a face clienții să se întoarcă și a doua oară, trebuie să înțelegem ce îi face să aleagă un magazin în favoarea altuia. „Banii fac Pământul să se învârtă”, prin urmare nu este nicio surpriză că prețul reprezintă factorul principal pentru modificarea comportamentului consumatorilor. La nivel global, 68% declară că prețul, urmat de calitate (55%), reprezintă principalele motivele pentru care schimbă un magazin pentru altul. Acestea sunt urmate de comoditate (46%), promoțiile speciale (45%), curățenia (39%) și portofoliul de produse (36%). Personalul magazinului reprezintă un factor doar pentru 27% dintre respondenți.

Chiar dacă „era digitală” este deja o realitate, majoritatea consumatorilor vor continuă să cumpere cea mai mare parte a bunurilor din magazine, chiar dacă schimbă canalele pe care le folosesc. Ei vor folosi orice format care li se potrivește mai bine nevoilor lor de confort, alegere și valoare. Prin urmare, este esențial că retailerii și producătorii să folosească atât canalele fizice cât și pe cele digitale pentru a optimiza experiența de cumpărare.

sursa-http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign