„ați greșit autoritatea!”

15 iunie 2015 [Raiden] Cauze si convingeri

Am fost ieri să protestăm la Poliția Locală în legătură cu rănirea lui Ionuț cu un pistol aseară pe Arthur Verona. Am țintit Direcția de Poliție Locală a Municipiului București unde am fost primiți de purtătorul de cuvânt al instituției.

Acesta ne-a ținut o perorație despre cum nu trebuie să implicăm Direcția de Poliție Locală a Municipiului București fiindcă fapta a fost săvârșită de Poliția Locală Sector 1. Ne-a explicat că în București sunt 7 forțe de poliție autonome – cele aferente celor 6 sectoare și Direcția Generală. Plus IGPR și Jandarmerie (de la nivel național).

Cu un zâmbet pe buze purtătorul de cuvânt ne-a spus cu plăcere: „ați greșit autoritatea!”

În fapt nu o greșisem. Venisem acolo tocmai ca să auzim această poezie. Cum că cel mai înalt nivel de reprezentare al autoriății locale, PMB, neagă că are orice comptență asupra polițiilor locale de sector și că există 7 forțe de poliție locală în București.

La următoarea întrebare zâmbetul i s-a șters de pe față. „Atunci, de ce mai existați?” Nu a putut să răspundă.

I-am sugerat noi răspunsul. Există fiindcă acum vreo 15 ani primarii și-au făcut o echipă de paznici ai parcurilor și spațiilor publice, Gardienii Publici.

Cu timpul, primariii au căpătat din ce în ce mai multă încredere și au simțit nevoia să aibă un hard-power la dispoziția lor. Așa că au mărit, succesiv, atribuțiile forțelor locale. Din Gardieni Publici s-au transformat în Poliția Comunitară și apoi în Poliția Locală, În acest timp însemnele, uniformele și aspectul mașinilor au început să semene aproape identic cu cele ale Poliției Naționale. Au primit arme mai serioase. Primarii au căpătat o instituție de forță cu care să țină în control business-uri, manifestații, evenimente, oameni.

Însă ei rămân niște oameni simpli la comanda unui șef de birou direct subordonat primarului. Nu au control ierarhic, nu au școli și academii, nu au corpuri de control și comisii de disciplină independente. S-a trântit uniforma de autoritate pe paznic.

Poate ziceți că am luat-o prea teoretic. Însă credem că tocmai aceste dezvoltări politice au condus la forțe de poliție autonome care în ultimul timp dau din ce în ce mai multe rateuri – pun pistolul la tâmpla oamenilor, hâțâie patul primarului din Iași, dau amenzi colosale femeilor sărace care vând 3 fire de ceapă.

Nu vrem să ridicăm în slăvi IGPR-ul. Au și ei problemele lor grave. Dar asta nu e OK, Nu e OK să existe o instituție de forță organizată ca un birou în Primărie fără organisme de control independente instituțional și geografic. Asta duce la abuzuri,

Fotografia postată de Rezistența Urbană.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign