Hotel Cișmigiu – mit urban

15 iunie 2015 Bucurestii Vechi Si Noi Antropologia urbana

      Roxana Plesca

           Una dintre cele mai savuroase legende urbane ale Bucureștiului este legată de Hotelul Cișmigiu, despre care se spune că ar fi bântuit.

Hotel Cișmigiu a fost construit în 1912, pe Bulevardul Regina Elisabeta, având inițial numele de Hotel Palace. La începutul anilor 20, era unul dintre cele mai mari si elegante hoteluri din Capitală, fiind clasificat la categoria a doua. Până în anul 1948, hotelul a aparținut familiei arhitectului care a proiectat clădirea, Nicolae Nacu Pissiota, apoi a fost naționalizat de comuniști. Naționalizat și transformat în cămin, Hotel Cișmigiu a devenit casa studenților la Facultatea de Teatru și Film.

La începutul anilor 90, în Hotel Cișmigiu a avut loc tragedia care i-a adus renumele de loc sinistru. O tânără basarabeancă, studentă la Teatru, a căzut de la etajul al doilea în puțul liftului. Tragedia a avut loc la sfârșit de săptămână, când clădirea era pustie. Timp de trei ore s-a chinuit tânăra, țipând în agonie, fără ca cineva să o audă. Încet, viața ei s-a scurs, iar moartea sa a dat naștere uneia dintre poveștile macabre pe care le are Bucureștiul. Se spune că acum, liniștea nopții este perturbată, din când în când, de țipete de ajutor care fac să-ți înghețe sângele în vene. Mulți oameni au povestit că li s-a întâmplat să audă foarte clar aceste țipete.

Tragedia l-a inspirat pe actorul Cristi Iacob, care a locuit șase luni în Hotel Cișmigiu, pe vremea când era student, să scrie versuri despre clădirea sinistră. Versurile au fost preluate de trupa Vama Veche, care a scos celebra melodie “Hotel Cișmigiu”.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign