Piața Sfântul Anton din centrul vechi, de la piață celebră de flori la pustiu de beton, marca Oprescu

14 iulie 2015 [Raiden] Bucurestii lui Raiden

Piața Sfântul Anton din centrul vechi, de la piață celebră de flori la pustiu de beton, marca Oprescu

Piața Sf. Anton este un spațiu bucureștean esențial. Face parte din nucleul inițial al orașului. De aici porneau artere istorice precum Calea Moșilor sau Calea Șerban-Vodă. Hai să vedem 2 momente în timp ale acestui loc:

► 1940. Piața Sf. Anton era ocupată de Hala de Flori, o construcție-patrulater cu turnuri la colțuri, de la începutul secolului 20, foarte elegantă. Demolată în anii ’50 pentru a face loc blocului care a închis frontul bulevardului (nou pe atunci) 1848 (actual Brătianu). (foto: Photo Historia)

Pentru restul regimului comunist, acest spațiu a fost amenajat ca parcare și s-a degradat treptat, mai ales după 1990. Asta până la primarul general Sorin Oprescu, ales în 2008. Piața Sf. Anton a intrat în refacere, odată cu pietonalizarea centrului istoric. Nu s-a organizat niciun concurs temeinic și a rezultat ce vedem în prezent.

► Prezent: Piața Sf. Anton este un spațiu anost, betonat în întregime, așa cum îi place lui Oprescu. Am înțeles că un mare profesor de la Universitatea de Arhitectură e responsabil pentru jalea de amenajare. Avem tranșee de beton, în trepte, care nu duc nicăieri. DAR locul e perfect pentru a pune mese și terase, bâlci cum îi place lui Oprescu, așa cum a făcut și la PIața Universității.

Este o rușine că într-unul din cele mai istorice spații ale Capitalei, istoria însăși este ignorată, pentru a câștiga loc de chermeze. Hanul lui Manuc, principala clădire din acest spațiu, nu e deloc pus în valoare. Per total, totul arată făcut la repezeală și prost.

Tu cum te distrezi în centrul vechi?

Hint: punctul galben marchează aceeași casă în ambele poze, să te-ajute cu perspectiva.

11040923_865252873548978_5100801426951152094_n

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign