Uitată în depozitul Muzeului de Istorie, inima Reginei Maria va fi redată familiei regale

Inima Reginei Maria va fi redata familiei regale si mutata la Pelisor, in camera unde aceasta a murit. De mai bine de 40 de ani, inima suveranei a fost uitata in depozitul Muzeului National de Istorie.

 

Uitata in depozitul Muzeului de Istorie, inima Reginei Maria va fi redata familiei regale

Uitată în depozitul Muzeului de Istorie, inima Reginei Maria va fi redată familiei regale
Foto: jurnalul.ro

Inima Reginei Maria va fi redata familiei regale, dintr-o initiativa a Majestatii Sale, Regele Mihai. Casa Regala a ajuns deja la o intelegere cu Ministerul Culturii. Regina Maria a lasat in testament ca inima sa-i fie scoasa si depusa in locul sau de suflet, Balcic, insa istoria zbuciumata a ultimilor 60 de ani nu a mai tinut cont de aceasta ultima dorinta, noteaza stirileprotv.ro.

„Era o traditie mai veche din tarile scandinave, dar si medievala a cavalerilor teutoni, sa-si depuna inima intr-un loc drag lor”, a spus Diana Mandache, istoric.

Adorata de popor, Regina Maria a fost una dintre cele mai mari personalitati ale Romaniei. Nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii, dar si cu sange imperial rus, ea a fost aleasa drept sotie a Regelui Ferdinand. Sub conducerea lor a luat nastere Romania Mare, in 1918. „Ea a invatat sa se adapteze si sa se implice inclusiv in chestiunile politice, sugerand mesaje politice catre diplomati straini, politicieni romani sau, mai tarziu, chiar catre sotul ei, Regele Ferdinand”, spune Diana Mandache.

A iubit artele si viata culturala, dar a fost aproape si de soldatii romani de pe front, in Primul Razboi Mondial. S-a indragostit de Balcic, acolo unde si-a ridicat o casa a visurilor ei. „Si dupa numele, Cuibul Singuratic, este clar ca acolo a dorit sa-si gaseasca linistea”, a mai spus istoricul.

Dupa 2 ani de suferinta, din cauza unei ciroze hepatice, Regina Maria s-a stins in 18 iulie 1938, la Pelisor. Ceremonia de inmormantare a fost una impresionanta. Conform testamentului sau, trupul a fost inmormantat in necropola familiei regale de la Curtea de Arges, alaturi de Regele Ferdinand, iar inima depusa la capela domeniul regal din Balcic.

Dupa retrocedarea Cadrilaterului, inima a fost adusa la Bran. Comunistii au decis, insa, in anii ’70, sa o mute la Muzeul de istorie din Bucuresti.

Casetele in care a fost depusa inima Reginei Maria sunt expuse in tezaurul Muzeului National de Istorie, alaturi de coroana si de bijuteriile sale. Inima nu se afla, insa, in cutia de argint, asa cum s-a intamplat initial, ci este pastrata intr-un container special, in depozitul muzeului.

sursa-http://www.b365.ro/uitata-in-depozitul-muzeului-de-istorie-inima-reginei-maria-va-fi-redata-familiei-regale_233452.html