Altminteri va fi și mai rău…

18 august 2015 Bucurestii Vechi Si Noi Istorie

Mare tămbălău, mare, pe motiv că aia mici cu ochii oblici, și cam gălbiori de felul lor, și-au devalorizat moneda. Chinezii, bre! Asta după ce ani de zile lumea i-a înjurat pe motiv că n-o devalorizează! Sincer, nu-mi mai amintesc de ce vroiau atunci devalorizarea.

Acum, c-a venit, li se reproșează chinezilor c-au ales un moment nepotrivit. Nepotrivit pentru cine? Că, dacă au purces la devalorizare, sigur momentul e foarte potrivit pentru China. Numai că occidentul, în general, și SUA, în special, au ajuns să creadă că sunt buricul lumii, și toți ceilalți există doar ca slugi, gata să satisfacă orice capriciu al stăpânilor.

Ei bine, nu e așa. China, ca și Rusia, sunt țări care au toate atributele suveranității naționale. Place sau nu, aplică politicile pe care le consideră cele mai potrivite pentru viitorul națiunilor lor. I-a întrebat cineva de sănătate când euro și dolarul au fost devalorizate sau întărite? Deciziile FED și BCE nu au lovit interesele Chinei și ale Rusiei? N-am auzit proteste de la Beijing și de la Moscova.

Sigur, China a devalorizat pentru a da un impuls exporturilor, într-un moment în care o mișcare cel puțin bizară pe piața bursieră locală a produs destule pagube economiei chineze. Asta a dus la întărirea dolarului, și la slăbirea ritmului în care economia americană produce noi locuri de muncă? A scumpit exporturile americane? Nasol, dar asta e! Globalizarea nu are doar avantaje…

Una peste alta, mai devreme sau mai târziu, moneda chinezească va deveni un actor de primă mână la nivel global. Dolarul își va pierde definitiv privilegiile de acum, care au permis SUA să domine lumea. Nu e plăcut, nu e ușor, dar americanii trebuie să înghită asta, și, alături de occidentali, să admită că dominația lor a încetat, că trebuie să discute și cu alții, să accepte drept legitime și interesele lor. Altminteri va fi și mai rău…

Tag-uri: ,
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign