Stradă din buricul Bucureștiului, aspect de Evul Mediu, cu piatră de râu, pământ și șobolani.

12 august 2015 Bucurestii Vechi Si Noi A-mestecate
În anul 2015, Capitala României, țară europeană, are încă străzi pavate cu piatră de râu, pline de pământ, pe care salubrizarea nu intră și unde șobolanii trec nestingheriți. Una dintre aceste străzi este strada Nicolae Mavrogheni, din imediata apropiere a Spitalului Colțea și a Kilometrului 0.

Strada Nicolae Mavrogheni din Capitală, situată lângă Spitalul Colțea, în zona Pieței Universității este una dintre străzile cu mari probleme, din București.

Strada nu a fost niciodată asfaltată, fiind pavată, pe alocuri, cu piatră de râu. Deși în urmă cu mai bine de 15 ani, strada a fost racordată la rețeaua de canalizare, autoritățile nu au asfaltat drumul nici până în prezent.

Pavajul, vechi de peste un secol

Pavajul de pe strada Mavrogheni, din piatră de râu, datează de dinaintea Primului Război Mondial, potrivit localnicilor. Oamenii spun că strada nu a fost niciodată asfaltată, fiind practic impracticabilă.

Localnicii susțin că din cauza stării în care se prezintă carosabilul, accesul mașinilor este greoi, fiind foarte des nevoiți să își repare mașinile din cauza stricăciunilor provocate de pietrele și pământul de pe jos: „Intru foarte greu cu mașina. Uneori nici nu pot intra, mai ales când plouă. E o mlaștină pe aici. Pe Pătrașcu Vodă (n.r. – stradă din apropiere) au pus borduri doi ani la rând. Aici, nici măcar o dată”, susține unul dintre localnici.

Oamenii se plâng de faptul că trăiesc în condiții mizere în ceea ce privește spațiul public din proximitatea locuințelor lor, deși plătesc aceleași taxe și impozite ca orice alt locuitor al Capitalei: „Uitați-vă în ce hal arată. Alte străzi s-au asflatat de douăzeci de mii de ori, asta niciodată. Abia mergi pe ea”, spune Gianina, localnică.

În ultimii ani ai secolului trecut, autoritățile au racordat zona la rețeaua de canalizare a orașului. Deși li s-a promis că strada va fi reabilitată și asfaltată după terminarea proiectului, acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Asfaltată în acte, dezastru pe teren

Oamenii susțin că autoritățile nu asfaltează strada pentru că, în realitate, ar fi deja asfaltată pe hârtie, iar acestea nu mai pot aloca fonduri pentru o lucrare care este, teoretic, deja realizată: „Strada noastră figurează ca asfaltată, dar nu s-a asflatat niciodată, uitați-vă și dumneavoastră, ăsta numai asfalt nu e. Nu au venit niciodată să se uite cum arată”, ne-a mai declarat Gianina.

Potrivit patronului unui local, oamenii au făcut nenumărate reclamații pentru a semnala stadiul în care se află strada Mavrogheni și problemele pe care le întâmpină din această cauză, dar autoritățile nu i-au luat în seamă. Acesta susține chiar că i s-a spus că strada figurează ca fiind deja asfaltată: „Am tot sunat la telefoane, la Administrația Străzilor și pe unde am mai știut și mi-au spus să nu mai răscolesc rahatul cu strada asta, exact așa au spus la telefon”.

Reprezentanții Administrației Străzilor infirmă informația conform căreia strada ar fi deja asfaltată pe hârtie și spun că există un proiect de asflatare al străzii, dar procedura este blocată. Din punctul de vedere al autorităților, informația potrivit căreia strada ar fi asfaltată pe hârtie este doar un mit. Cu toate acestea, localnicii sunt convinși de varianta pe care o cunosc ei.

Au petecit pe unde au putut

Pentru că autoritățile nu au reabilitat strada, în ciuda numeroaselor reclamații, oamenii au încercat să petecească partea carosabilă a acesteia, cu eforturi proprii: „Când s-a refăcut strada Colței, au ras asfaltul și toată criblura rămasă, am cărat-o noi cu roabele aici, am mai îndreptat aici pe stradă, pe unde am putut, să fie cât de cât mai bine. Să putem măcar circula”, susține patronul unui local de pe stradă.

Acesta mai susține și faptul că în lipsa eforturilor proprii pe care localnicii le-au făcut, strada ar fi arătat și mai dezastruos.

Lucrătorii de la salubritate nu intră pe stradă

Locuitorii străzii Mavrogheni se plâng de faptul că praful de pe stradă, mizeria și nisipul existent din cauza lipsei asfaltului ajunge foarte des chiar în casele lor, lucru care îi revoltă: „În casă am nisip, am praf, duc toată mizeria de pe stradă. Nu e normal, în 2015. Și situația nu e doar de acum. Să veniți seara, să vedeți cum e plin de șobolani”, ne-a declarat un locuitor al străzii.

Oamenii se plâng de faptul că lucrătorii de la salubritate nu intră pe stradă, pentru a face curățenie: „Nici nu intră să măture. Dacă aruncați, din curiozitate, niște hârtii pe jos, aici le găsiți și mâine, și poimâine, până le strâgem noi. Cei de la curățenie nu vin”, susține un bărbat care locuiește pe strada.

Nu este singurul care se plânge de lipsa celor care ar trebui să curețe strada. Patronul unui local susține și el același lucru: „Nu vin cei de la salubritate. Spun că nu au cum să curețe o stradă care arată în asemenea hal, că ei mătură doar unde e asfalt”.

Nici dezăpezirea nu se realizează, potrivit localnicilor, care susțin că iarna, sunt puși în situația de a îndepărta singuri zăpada de pe stradă, dacă vor să treacă cu mașina.

Afacerile oamenilor au de suferit

Oamenii sunt de părere că eșecul oricărui magazin sau local dechis pe stradă se datorează stării în care se află aceasta: „Uitați-vă, am localul gol. Nu mai vine nimeni. Toți spun că e murdar pe stradă, e praf, e dezastru”, reclamă patronul localului.

Acesta susține că veniturile sale au scăzut dramatic din cauza străzii, dar crede că autoritățile nu sunt interesate de rezolvarea problemelor de acest tip ale cetățenilor.

Zeci de promisiuni, niciun rezultat

Localnicii se plâng de faptul că autoritățile le-au promis în repetate rânduri, de foarte mulți ani, că le vor asfalta strada, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi: „O dată la 4 ani vin în campanie, ne promit că după ce câștigă alegerile, prima prioritate va fi strada asta. Asta a fost povestea la fiecare tură de alegeri. Nimic nu s-a schimbat. La fel și cu domnul Negoiță, a uitat ce a spus după ce a câștigat alegerile”, a declarat un bărbat care locuiește pe stradă.

Ce spun autoritățile

Autoritățile recunosc că nu s-au desfășurat lucrări de asfaltare sau reabilitare pe această stradă: „Administraţia Străzilor Bucureşti nu a executat lucrări de reparaţii/reabilitare pe stradă Nicolae Mavrogheni. În anul 2014 Administraţia Străzilor a comandat şi realizat Studiul de Fezabilitate necesar: obţinerii indicatorilor tehnico economici, aprobării fondurilor bugetare şi demarării licitaţiei de execuţie a lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier. Au fost aprobaţi Indicatorii tehnico economici în cadrul Şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din dată de 29 aprilie 2014, dar hotărârea a fost contestată şi suspendată de drept până la soluţionarea cauzei. Până la rezolvarea situaţiei prezentate anterior Administraţia Străzilor nu poate obţine fondurile necesare executării lucrărilor solicitate„, au declarat pentru B365.ro reprezentanții Administrației Străzilor.

Locația străzii Nicolae Mavrogheni, lângă Spitalul Colțea, în centrul Capitalei (click pe imagini pentru mărire)

Strada Nicolae Mavrogheni se află în Sectorul 3 al Capitalei, în zona Pieței Universității, lânga Spitalul Colțea. Aceasta este în administrarea Primăriei Municipiului București, potrivit Anexei la HCGMB nr. 43/2011, cu referire la aprobarea modificării şi completării anexei nr. 1 la Hotărârea C.G.M.B. nr. 254/2008 privind administrarea reţelei stradale principale din Municipiul Bucureşti şi abrogarea Hotărârii C.G.M.B. nr. 235/2005.

sursa-http://www.b365.ro/strada-din-buricul-bucurestiului-aspect-de-evul-mediu-cu-piatra-de-rau-pamant-si-sobolani-foto_234125.html

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign