Cum vandalizezi o expoziție ok: lecții de bază

07 septembrie 2015 [Raiden] Bucurestii in istorie

20150906_195637

20150906_200551_HDR

Expoziția “Orașul Uitat”, de pe gardul Palatului Parlamentului (Camera Deputaților), a fost vandalizată în zilele de 6 sau 7 septembrie 2015, cu Jandarmeria la post, fără probleme. Până acum, motivele actului de vandalism (dacă există) nu sunt clare.

expo01Așa arăta expoziția la inaugurare (foto 16 mai 2015)

Expoziția ► ORAȘUL UITAT ► fotografiile lui Dan Vartanian ► a fost inaugurată pe 16 mai 2015 și a avut un succes atât de mare încât durata inițială de o lună a fost extinsă până în toamnă. A fost prima dată când fotografiile-document din București ale lui Dan Vartanian au ieșit în stradă, chiar în locul unde au fost făcute acum mai bine de 30 de ani. A fost, de asemenea, prima dată când pe gardul Casei Poporului a avut loc o expoziție pe bune, cu o tematică foarte serioasă: cartierele demolate de Ceaușescu în anii ’80. Vezi AICI imagini de la inaugurare.

expo02
Expoziția conținea mesh-uri din material durabil cu design minimalist și sobru, care reproducea la rezoluție mare fotografiile, însoțite de explicații detaliate. Fotografiile-unicat arată cartierele Uranus, Izvor, Antim și Rahova, înainte și în timpul demolărilor ceaușiste de acum mai bine de 30 de ani, care le-au distrus sau le-au mutilat ireversibil. Case, biserici, destine, povești, dispărute sub lama buldozerelor. Dacă ai vedea că orașul tău dispare, ai documenta ce se întâmplă, chiar dacă-i interzis? Asta a făcut Dan Vartanian în plină furie a demolărilor ceaușiste. În premieră, orașul dispărut și uitat a ieșit la lumină. Vizitatorii au putut să exploreze un București care a fost odată și pe care probabil nu l-au cunoscut. S-au revoltat când au văzut cum a fost ștearsă istoria Bucureștiului.

Locul ales pentru expoziție a fost gardul Palatului Parlamentului (Casa Poporului), intrarea spre Camera Deputaților, cea dinspre parcul Izvor și b-dul Națiunile Unite. De ce? Pentru că are vizibilitate foarte mare și este vizibil din Parcul Izvor. În plus, oamenii se puteau opri lejer să admire pozele și să citească textele însoțitoare.

Răspunsul publicului a fost copleșitor: de la adolescenți la bucureșteni maturi sau provinciali, de la interesați de istorie urbană sau nu, de la oameni veniți din cartierele muncitorești până la foști locatari ai cartierelor demolate, cu toții au parcurs cu emoție succesiunea de poze. Este impresionant să vezi cum a dispărut o cincime din orașul vechi pentru a face loc Casei Poporului și ansamblului noului centru civic bucureștean. Explicațiile generoase i-au ajutat pe vizitatori să înțeleagă cum s-a petrecut totul și să plaseze în spațiu în contextul urban actual locurile dispărute. Încântare, revoltă, uimire, curiozitate au fost câteva din reacțiile la cald ale celor care au vizitat expoziția.

În seara zilei de 6 septembrie 2015 am fost anunțați că expoziția a fost vandalizată și că unele mesh-uri au fost tăiate de pe gard. Am mers la fața locului imediat, să evaluăm dimensiunea pagubelor țși să decidem ce e de făcut în continuare. Asta e ceea ce am găsit:

20150906_201613_LLS

20150906_201633_LLS

20150906_201557_LLS

20150906_201232_LLS

Nu mai puțin de 8 (opt) mesh-uri, majoritatea înspre intrarea spre Camera Deputaților dinspre intersecția b-dului Națiunile Unite cu str. B. P. Hașdeu, fuseseră vandalizate. Practic, șoriceii de plastic cu care erau prinse pe gard au fost tăiați, iar materialul informativ a căzut. Din fericire, mesh-urile propriu-zise nu au fost deteriorate și sunt încă bune de expus. A fost o acțiune foarte rapidă, aparent, întrucât jandarmii responsabili cu paza perimetrului Casei Poporului (inclusiv a gardului) spun că nu au văzut când s-a întâmplat. Cei care au făcut asta au început în forță, dar s-au oprit spre jumătatea lungimii expoziției, posibil să fi observat camerele de supraveghere.

Oricum, pentru a evita deteriorarea mesh-urilor sau continuarea vandalizării lor în următoarea noapte, am decis să le retragem temporar pe cele tăiate, urmând să le repunem cât mai curând pe gard:

20150906_202908_LLS

20150906_202927_LLS

20150906_202959_LLS

Da, expoziția este un pic “știrbă” acum, dar promitem să returnăm piesele-lipsă la locul lor în cel mai scurt timp. Momentan, cine nu a văzut galeria cu pozele lui Dan Vartanian poate să o facă în continuare. Majoritatea mesh-urilor este încă prezentă:

20150906_203033_LLS

20150906_203044_LLS

Cei care au vandalizat expoziția trebuie să știe că au fost filmați de camerele de supraveghere din curtea Casei Poporului (una din ele bate fix pe porțiunea de gard unde au devastat). S-a făcut plângere la Poliție pentru vandalism, iar dacă cei care au făcut asta vor fi identificați, vor răspunde în fața legii conform Codului Penal. Acesta prevede, pentru astfel de cazuri, sancționarea cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Ne pare rău că unii pur și simplu nu sunt capabili să înțeleagă un demers cultural și că asta e singura lor reacție, să distrugă munca altora, să distrugă șansa unor oameni realmente interesați de oraș să-i afle istoria și să vadă fotografii-document. Atâta pot unii, atâta fac. Este și o trezire la realitate, deoarece nu trebuie să rămânem cu impresia că trăim într-o lume unde toți sunt interesați de cultură.

Vom face update-uri pe măsură ce ne parvin informații de la autorități.

Expoziția este susținută de: Bucurestii Vechi si Noi, Asociația Bucurestiul meu drag, Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și de noi și găzduită de Camera Deputaților
Parteneri: Orasul lui Bucur, Arhiva de Arhitectură, București Realist, Simply Bucharest, Cristian Oeffner Oprea, Idei Urbane și Fundația Calea Victoriei

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign