Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Urâte sau neînțelese? Clădiri ciudate ale lumii

14 septembrie 2015 Business Cover Business Cover

Sunt momente în care din planșele arhitecților a căror imaginație a fost lăsată complet liberă ies minuni (unele controversate), precum Sagrada Familia din Barcelona sau Vulcano Buono din Napoli, ca să amintesc doar două dintre operele unor creatori celebri precum Antoni Gaudi sau Renzo Piano. La fel de bine, însă, libertatea se poate transforma în blestem și poate crea niște coșmaruri imobiliare, care pot fi numite politicos, clădiri ciudate.

Iar ciudățeniile pot fi atrăgătoare sau respingătoare, depinde și de gusturi.

Poate cel mai bun exemplu e Palais Ideal din localitatea franceză Hauterives. Poștașul Ferdinand Cheval a început construcția în 1879 după ce a găsit o rocă a cărei formă l-a intrigat și a decis să construiască o clădire folosind doar astfel de materiale.  Cheval și-a petrecut mai tot restul vieții construindu-și visul pe care l-a terminat cu un an înainte să moară, în 1924. Imobilul arată cumva ca un castel de nisip spălat de mare, dar are meritul de a fi atras atenția.

Deși încărcat cu detalii și obositor la privit, imbilul a devenit centru cultural în 1969 și e vizitat de mii de oameni anual. La o privire superficială aduce cu celebra Angkor Wat din Cambodgia.

Palais Ideal Hauterives

Și dacă Palais Ideal Hauterives nu e tocmai o oroare arhitectonică, ci mai degrabă o ciudățenie, Krzywy Domek (Casa îndoită sau ondulată) din orașul polonez Sopos, e oribilă, indiferent cum ar fi privită. Construit în 2004, imobilul face parte dintr-un proiect comercial și are 4.000 mp.

Evident, atrage privirea, așa cum e și de așteptat, Leonardo Da Vinci vorbea despre modul în care oamenii nu sunt captivați doar de frumos, ci și de urât în aceeași măsură.

Casa ondulată, Sopot, Polonia

Descoperită și fotogafiată pe străzile Bucureștiului de consultantul imobiliar Georgian Marcu, această construcție poate deveni o lecție despre cum să nu faci o clădire. Imobilul pare desenat de un copil, e dispus atât de nepotrivit încât atacă ochiul indiferent de unde l-ai privi.

Fără început sau sfârșit, clădirea folosește spațiul atât de aiurea încât nu e doar neplăcută, ci și enervantă. Tot în București se mai află o altă clădire ciudată, dar nu urâtă, chiar sediul Uniunii Arhitecților, prezentată în mai multe rânduri, inclusiv în presa internațională. Aceasta se ridică din sticlă și oțel pe resturile unei vile antebelice, distrusă de gloanțe în decembrie 1989.

Clădire București

Tot în categoria ciudățeniilor se află și o casă cioplită într-o stâncă uriașă în nordul Portugaliei. Numită Casa de Penedo, construcția a fost finalizată în 1974, după doi ani de muncă, iar proprietarii inițiali o foloseau drept casă de vacanță. Acum e muzeu, pentru că e foarte greu să fie locuită, nu are acces la utilitățile moderne, nici măcar curent electric, deși se află în apropierea unui parc eolian.

Arată, însă, special și se integrează foarte bine în peisaj, așa că e vizitată destul de frecvent de turiști, aflați poate în căutarea Familiei Flintstone.

Casa de Penedo

Ultima construcție prezentată, deși ciudată, e diferită de celelalte prin faptul că e extrem de utilă. Habitat 67 a fost construit din prefabricate de arhitectul Moshe Safdie în Montreal ca un model de ansamblu locuințe și prezentat la Expo 1967. Deși arată ca niște cutii puse una peste alta și aranjate straniu, Habitat 67 are 146 de apartamente de diferite dimensiuni, iar aranjarea lor aparent ciudată e cauzată de faptul că dispunerea s-a făcut de așa natură încât rezidenții să nu se deranjeze reciproc, lucru pe care l-ar putea învăța și unii dezvoltatori din România.

Habitat 67 a devenit un punct de reper în Montreal, iar numărul de apartamente a scăzut între timp pentru că unii locatari au cumpărat mai multe locuințe pe care le-au unit. Poate deveni o soluție pentru aglomerația locativă din marile orașe.

sursa-http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign