Cum reușim să ne manipulăm singuri

03 octombrie 2015 Business Cover Business Cover

Manipularea e o chestie care devine din ce în ce mai evidentă. Și toată lumea acuză media de manipulare, iar cu exemple grosolane precum site-urile apărute ca ciupercile (otrăvitoare) după ploaie sau cu ce pică din televizor, e de înțeles. Cu toate astea, manipularea din terță parte e mai ușor de văzut, de blocat decât cea pe care ne-o servim zilnic singuri.

Am reușit cumva să ne schimbăm comportamentul astfel încât să nu mai acceptăm opinii contrare. E, poate, un soi de alienare. „De ce să risc să aud lucruri care nu-mi convin sau care mă enervează, când mă pot izola într-un cocon în care primesc doar adevărurile în care cred eu?”

Asta chiar dacă adevărul nu e deloc proprietatea cuiva și are multe fațete. Și cum pe la noi Caragiale a rămas încă exemplu, să luăm spusele lui, care cumpăra o gazetă a puterii și una a opoziției, făcea un mic algoritm de bun simț și se apropia de valoarea de adevăr. Pe cât se putea.

Iluziile din social media

„Help us improve your newsfeed!” Cunoașteți formularea, nu? Aparent ajută la construcția unui flux de știri coerent, dar nu îndepărtează reclamele și fiecare dintre noi îl setează nu pentru a se informa, ci pentru a vedea lucruri care îi convin. Cu care e de acord. Care-i confirmă ideile, dacă le are și nu cumva sunt implantate acolo de anturaj sau de informațiile consumate.

Astfel, ne ascundem de informația generală și o primim doar pe cea care ne convine. E în regula? Da, dar imaginea asupra lumii e contorsionată, pentru că privim doar dintr-o parte. Aia care ne place, cu care ne identificăm într-un fel sau altul. Și, astfel, dăm cunoașterea, fie ea și neplăcută, pe confortul moral și devenim limitați, rigizi, intoleranți.

Manipularea din media

Relația cu media, cu presa, funcționează pe aceleași coordonate. O instituție de presă nu e bună pentru că relatează lucrurile așa cum sunt (în măsura în care poate, oricine, om sau instituție, e obiectiv în măsura în care îi permite propria subiectivitate), ci e bună dacă emite păreri care se mulează pe opiniile celui care consumă informația.

Așa au apărut băsiștii și uslamiștii, așa au apărut propovăduitorii piețelor libere, versus cei care vor control, așa a crescut conflictul dintre cei religioși și atei. Niciunul nu e interesat de argumentele celuilalt, știe doar că e un bou. Sau un prost. Sau analfabet, puturos, orice vreți. Așa se creează stereotipurile.

Ca exemplu personal, pe Lucian Mândruță eu unul nu-l citesc, nici pe blog, nici pe Facebook, unde chiar l-am blocat. Aberațiile și ipocrizia lui mă calcă îngrozitor pe nervi. Am făcut bine? NU! Nu pentru că aș pierde vreun procent din IQ dacă nu-l citesc (probabil câștig, fie vorba între noi), dar mi-am îngrădit spațiul de informație.

Asta facem toți. Ne limităm voluntar opțiunile și asta e o mare prostie. Așa s-a ajuns la ce spuneam mai sus. Un ziar, un site, un blog, nu e bun pentru că e bun, ci e bun pentru că are mesaje pretabile cu propriile noastre valori. Asta e confortabil, dar în timp ne transformă în ignoranți.

Vreți un alt exemplu? Pe blogul lui Tolontan există personaje care-l critică pe acesta când scrie despre anchetele sale și nu despre sport. De ce? Pentru că îi scoate din limitarea lor, din faptul că li se rupe că cineva a furat (inclusiv proprii lor bani), le defectează zona de confort ignorant.

Înseamnă asta cumva că trebuie să citim tot? Nu, la naiba. Înseamnă doar că nu trebuie să ne ferim să intrăm în zone care ne strică zenul. Doar așa poți crește, nu repetând la nesfârșit aceeași litanie, doar pentru că sună bine la ureche. Așa devii în loc de om care gândește, un propagandist. Informația, fie ea pozitivă sau negativă, agreată or ba, e informație, nu conduce la prostire.

Lipsa ei, cantonarea într-un singur cerc de idei, e aia limitează, crește ignoranța, ne transformă în niște proști zgomotoși, cu idei puține, dar fixe!

SURSA-http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign