Efecte negative ale ieftinirii petrolului pentru statele arabe. Doar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se salvează

Ieftinirea masivă a petrolului readuce în atenția lumii cât de important este să ai o economie diversificată, care să nu se bazeze doar pe un sector industrial. Cele mai afectate state sunt cele arabe, marii producători de petrol, iar efectele asupra acestora sunt analizate de specialiștii Coface, un raport pe care îl redăm în continuare. 

Țările membre CCG dețin în acest moment 30% din rezervele de petrol existente ale lumii, Arabia Saudita fiind pe primul loc cu (15,7%), urmată de Kuwait (6%) și Emiratele Arabe Unite (5,8%). Împreună, statele Consiliului de Cooperare al Golfului produceau, zilnic, în 2014, 28,6 milioane de barili de petrol, echivalentul a 32,3% din producția globală. Scăderea prețurilor petrolului lovește țările CCG, însă diferit pe fiecare în parte. Astfel, declinul prețurilor petrolului afectează în principal Oman și Bahrain și mai puțin Regatul Unit al Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Kuwait și Qatar.

Economiile mai rezistente beneficiază de fundamente macroeconomice solide, cum ar fi o mai mare diversificare, rezerve financiare solide și o integrare mai pronunțată în comerțul mondial. Țările care dețin industrii manufacturiere și servicii dezvoltate au o dependență mai scăzută față de veniturile obținute din petrol.

Dominanța petrolului și performanța economică

Se estimează o creștere a țărilor CCG de 3,4% pentru 2015 și de 3,7% pentru 2016. În timp ce aceste rate sunt considerate mari în comparație cu alte piețe emergente, ele rămân sub rata de creștere medie a regiunii, de 5,8% între 2000 și 2011. Motivul de scădere este declinul prețurilor petrolului, care s-a diminuat de la aproximativ 110 dolari pe baril la mijlocul anului 2014, la aproximativ 50 dolari pe baril în 2015.

În timp ce cheltuielile publice sunt în creștere, iar prețul petrolului afectează regiunea țărilor CCG, nu toate piețele reacționează după același tipar. În ciuda similitudinilor structurilor economice, fiecare țară diferă din perspectiva dimensiunii sale economice, a populației, a nivelului de diversificare și a prețurilor folosite de guvernele țărilor producătoare de petrol pentru a-și echilibra bugetele.

Emiratele Arabe Unite rezistă la reducerea prețurilor petrolului 

Economia Emiratelor Arabe Unite este una dintre cele mai diversificate în cadrul țărilor CCG, ceea ce o face rezistentă la scăderea prețurilor petrolului. Veniturile realizate din hidrocarburi reprezintă 25% din PIB și 20% din veniturile totale la export. Sectorul privat non-petrolier indică o creștere puternică, alimentată de cererea internă și de turism, în special în Dubai. Potrivit aeroporturilor din Dubai, în primul trimestru al anului 2015, traficul de pasageri a crescut cu 7%, la 19,6 milioane, iar afluxul de turiști este așteptat să crească, odată cu expoziția universală Dubai Expo 2020.

Cererea internă beneficiază de vânzări cu amănuntul puternice și de creșterea încrederii. Vânzările cu amănuntul din Dubai, care au înregistrat un plus de 7% în 2014, sunt estimate să crească în continuare, ca urmare a fluxului mai mare de turiști. Totodată, piața imobiliară din Dubai este înfloritoare datorită investițiilor străine și a bogăției vecinului Abu Dhabi.

Arabia Saudita: accelerarea procesului de diversificare

În timp ce 80% din veniturile din export și aproximativ 85% din veniturile bugetare vin din industria petrolieră, Arabia Saudită accelerează procesul de diversificare. Principalul motor al creșterii economice sunt cheltuielile guvernamentale puternice care alimentează consumul și sectorul de construcții, ce au înregistrat o creștere de 6,7% în 2014.

Industria se estimează că va crește în 2015, că urmare a planurilor guvernului de a investi în proiecte precum infrastructura de transport, energie, utilități și proiecte imobiliare. La începutul anului 2015, Autoritatea Generală de Investiții a Arabiei Saudite a anunțat lansarea Planului Unificat de Investiții al Regatului, care cuprinde patru abordări specifice, cu scopul de a stimula investițiile. Acesta include integrarea sectorului energetic, creșterea productivității în construcții, turism, imobiliare, sectorul retail, stimularea mineritului și dezvoltarea rețelelor de transport, investiții viitoare în educație pentru impulsionarea competitivității în interiorul Regatului.

Există 40 de oportunități de investiții promițătoare în sectorul asistenței medicale, în valoare de 71 miliarde dolari, ceea ce include și producția de hardware și de echipamente medicale, medicamente, vaccinuri, precum și construirea și gestionarea de spitale. De asemenea, există 36 de investiții atractive în proiecte de transport, ceea ce include producția de autobuze, vagoane de tren, piese de schimb, precum și servicii de sprijin tehnic și tehnologic pentru crearea și dezvoltarea infrastructurii.

Guvernul urmărește, de asemenea, să sprijine cheltuielile de consum prin acordarea ca bonus salariul pe două luni angajaților de la stat și de subvenții în valoare de 5,3 miliarde dolari pentru electricitate, apă și cheltuieli casnice. Aceste investiții stimulează consumul, în special pe cel din retail, ceea ce compensează, parțial, impactul negativ al prețului scăzut al veniturilor înregistrate din prețul scăzut al petrolului.

Diversificarea și integrarea globală

Economiile CCG sunt încă dependente de petrol, ca principală sursă de exporturi și venituri. Cu toate acestea, guvernele locale încearcă să înlocuiască acest model de creștere prin intermediul politicilor de diversificare economică. Veniturile din sectorul de hidrocarburi au fost utilizate pentru a stimula creșterea în industria non-hidrocarburilor, sub formă de subvenții și cheltuieli guvernamentale. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar-au avut mai mult succes în diversificarea economiilor, comparativ cu țările vecine lor, membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului.

Multe dintre țările CCG sunt în proces de implementare a planurilor economice pe termen lung – Arabia Saudită, strategia până în anul 2025, Oman – Vision 2020, Emiratele Arabe Unite – Vision 2021, Bahrain – Vision 2030 și Qatar Național – Vision 2030. Ca urmare, cota sectorului non-petrolier din PIB-ul total real este în creștere și a crescut cu 12% până la 70% în țările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, între anii 2000 și 2013. Autoritățile locale au introdus măsuri pentru promovarea comerțului și pentru atragerea cât mai multor investiții străine directe, pentru a facilita creșterea economică. Toate țările Consiliului de Cooperare al Golfului sunt economii deschise cu relații comerciale apropiate de restul lumii.

Potrivit Institutului Internațional de Finanțe, exporturile totale ale regiunii s-au ridicat la peste 60% din PIB în 2014. Principalii parteneri de export din regiune sunt: Asia, țările din Vest, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Turcia.

Coface estimează că sectorul alimentar și al băuturilor din Emiratele Arabe Unite va beneficia de venituri ridicate din piața internă, de un consum privat solid, de un număr mare de expați care au cereri tot mai mari, de o creștere economică puternică și de poziționarea țării drept un refugiu sigur. Emiratele Arabe Unite au investit în industria alimentară; un total de 1,4 miliarde dolari din 1994 până astăzi, în special în industria produselor lactate. Segmentul de alimente halal este într-o continuă expansiune și este estimat să crească până la 1,6 trilioane dolari până în 2018, stimulat de cererea puternică de consum pentru diverse sortimente de alimente naturale.

În Arabia Saudita, cea mai promițătoare industrie este reprezentată de automobile. Mai mulți producători de echipamente și-au stabilit entități locale în țară. Fondul de Investiții Publice al Arabiei Saudite (PIF) investește într-o fabrică de automobile în valoare de 1 miliard de dolari, cu o capacitate de producție de 150.000 de mașini pe an, până în 2018. Sectorul auto este așteptat să crească cu 3,6% până în 2015, ca urmare a creșterii veniturilor disponibile, datelor demografice favorabile și a ratelor de urbanizare mai mari.

„Așa cum petrolul continuă fie un contributor major la performanța țărilor CCG, diversificarea economică este vitală pentru statele din Golf, pentru a-și asigura o creștere continuă sănătoasă. Acesta este cazul Arabiei Saudite și al Emiratelor Arabe Unite, ceea ce conduce la o creștere PIB-ului prin investiții guvernamentale majore sectoarele non-petroliere. În Emiratele Arabe Unite, sectorul alimentar băuturilor este prognozat crească cu 36% 2014 2019, timp ce industria auto se estimează o creștere de 5,2% 2015. Având vedere aceste cifre în creștere, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt un exemplu pozitiv de economii diversificate, care au găsit de impactul prețurilor petrolului aflat în scădere”, spune Seltem Iyigun, MENA Region Economist, Coface.

sursa-http://www.businesscover.ro/