Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Nepotul lui Ion Creangă, arhitect în Bucureşti. A proiectat blocul Patria şi Halele Obor

13 octombrie 2015 Bucurestii Vechi Si Noi A-mestecate
Arhitectul Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă, a proiectat mai multe clădiri reprezentative ale Capitalei, printre care se numără şi blocul Patria, Halele Obor şi Uzinele Malaxa.

 

Horia Creangă, reprezentant de seamă al arhitecturii interbelice, a urmărit, prin lucrările sale, să alinieze arhitectura Bucureştiului cu cea europeană, povesteşte istoricul Adrian Majuru. S-a născut pe 20 iulie 1892, în Bucureşti, fiind primul dintre cei patru nepoţi ai lui Ion Creangă.

Alături de alţi doi arhitecţi, devine cunoscut în mai 1929 când se organizează concursul public de arhitectură pentru clădirea  ARO (azi, Patria), pe care îl câştigă.

„Am conceput ARO într-o noapte, dintr-un tot, ca în vis, în forma volumetrică pe care o vedem. Ulterior s-au ivit greutăţi considerabile ca să încadrăm imobilul în plafonul financiar foarte limitat al clientului…”, povestea pe atunci Horia Creangă.

Arhitectul avea propria viziune şi cu privire la viitoarea dezvoltare a bulevardelor bucureştene.

„Marile bulevarde trebuie sa fie ele insele monumente de simplitate unitara. Circulatia vehicolelor se va inscrie in marea linie orizontala a cladirilor. Monotonia va fi inlaturata prinn acuzari de blocuri verticale, retrase totusi din planul principal, pentru a nu se rupe linia marilor orizontale. Monotonia se sparge prin proportionalitatea volumelor si prin insasi dinamismul arterei de circulatie.”, considera acesta.

Creangă a proiectat şi Teatrul Giulești, Halele Obor, Uzinele Malaxa, dar şi o serie de vile moderniste din zona de nord a Capitalei.

sursa-http://www.b365.ro/nepotul-lui-ion-creanga-arhitect-in-bucuresti-a-proiectat-blocul-patria-si-halele-obor-foto_238790.html

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign